2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nőtt itthon a zöldáram aránya, de még több kellene

Öt százalékkal több villamos energiát termeltek a magyarországi erőművek idén júliusban (3148 GWh), mint egy évvel korábban, ezen belül pedig a megújuló alapon előállított áram mennyisége 38 százalékkal volt magasabb – írja a magyarnemzet.hu.

Tovább nőtt itthon a zöldáram aránya Fotó: Pixabay

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi energiastatisztikai jelentése szerint a hazai összes villamosenergia-felhasználás viszont 9,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest (4195 GWh-ra), vagyis a termelés nem tudta követni az igény növekedését.

A júliusban megtermelt 3148 GWh villamos energia 43,7 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 9,2 százalékát szén- és széntermékek, 23,8 százalékát megújuló energia, és 1 százaléka egyéb forrásból származott. Ezek közül az atomerőmű termelése 3, míg a fosszilis alapú előállítás 1 százalékkal csökkent.

Grafika: MEKH

Továbbra is a napenergia a domináns a megújulók között: az összes zöldáram 65,9 százalékát tette ki, míg 19,4 százalékát biomassza, 5,9 százalékát szél, 3,3 százalékát biogáz, 3,4 százalékát víz, és 2,1 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította. A megelőző év azonos időszakához képest a víz, a nap, a kommunális hulladék megújuló része, a biogáz és a szél aránya emelkedett, míg a biomasszáé csökkent.

Neked ajánljuk
Árampiac: a magyarok kevesebbet fogyasztottak, még kevesebbet termeltek szeptemberben Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Két hidrogénvölgyet alakítanak ki Magyarországon Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam