2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megújulóenergia-termelés időjárás-függősége próbára teszi az erőműveket

Egy magyar techcég adatközpontok üzemeltetésével tenné kiegyensúlyozottabbá a hagyományos erőművek működését. Az Enerhash megoldását Magyarországon elsőként az E.ON Hungária-csoport kezdte el alkalmazni.

A kedvezőtlen időjárás miatt ideiglenesen kieső megújuló kapacitásokat a hagyományos erőművek akár napi többszöri ki- és bekapcsolgatásával kell pótolni, ami önmagában alacsony hatékonyságot, veszteséget és magasabb karbantartási költségeket jelent – ismertette az E.ON Energiatermelő Kft. és az Enerhash közös sajtóközleménye alapján az Origo.

A hatékony energiatárolásra ugyanakkor jelenleg nincs költséghatékony megoldás.

Az Enerhash a hatékony, kiszámítható működést közvetlenül az erőművek mellé telepített csúcstechnológiás számítástechnikai adatközpontokkal biztosítja.

Azok folyamatosan képesek felhasználni az erőművek által termelt áramot, így olyan vásárlóként jelennek meg a piacon, aki képes az átlagosan a kapacitások egy-két harmadát kitevő jelenlegi kihasználtságot 90 százalék fölé emelni. Ezzel stabil bevételi forrást biztosítanak az erőműveknek, melyek igény esetén egy gombnyomással át tudnak kapcsolni, hogy a közcélú hálózatba táplálják az áramot.

A felhasznált energiából a mesterséges intelligencia, vizualizáció, modellezés vagy épp blokklánc terén működő ügyfeleiknek biztosítanak számítási kapacitást.

A vállalkozás alapítója, Jogg Dániel hangsúlyozta: „itthon és globálisan csak akkor lehet érdemben növelni a megújuló energiák lakossági/közösségi felhasználását, ha az infrastruktúra fejlődik és kellőképpen rugalmassá válik. Mi ezt biztosítjuk megoldásunkkal”.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam