2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét

Egy a Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint a világ háztetőinek felét kellene ellátni napelempanelekkel ahhoz, hogy az ezáltal termelt áram fedezze az emberiség teljes energiaigényét.

Egy nemzetközi tudóscsoport egy programmal mintegy 300 millió épület és 130 millió négyzet-kilométernyi terület adatait elemezte. Ezen adatok alapján tudták megbecsülni, hogy mennyi energiát állíthatna elő a körülbelül 200 ezer négyzet-kilométernyi háztető, amennyiben napelemek lennének rajtuk. A becsléshez a házak elhelyezkedéséből indultak ki. 

A tanulmány szerint Ázsiában, ezen belül is Indiában és Kínában rejlik a legnagyobb potenciál, mert nemcsak sokat süt a nap, de a napenergia előállításának költségei is alacsonyak. 

A tanulmány szerzői egy a The Conversationben megjelent cikkben azt is kifejtették, hogy a globális áramigény a valóságban sosem származhat egyetlen forrásból. A napenergia az időjárás változékonysága miatt nem képes egyenletesen kielégíteni a szükségleteket, mindemellett a tárolása még mindig nagyon költséges.

Fotó: Pixabay/afrndz
Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében 2030-ra az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam