2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rénszarvasok zavarása miatt bonthatnak le 151 szélturbinát Norvégiában

Pert nyertek a lapp őslakosok, akiknek az állatait megzavarja a szélturbinák látványa és hangja. A döntés értelmében a turbinák egy régi hagyományt veszélyeztettek.

Az őslakos rénszarvastenyésztők hvg.hu szerint két szélparkkal szemben is pert nyertek Nyugat-Norvégiában: a legfelsőbb bíróság hétfői ítélete szerint érvénytelen a parkok építésére és üzemelésére kiadott engedély, mivel az sérti a számi (lapp) népcsoport jogait.

A döntés szerint a Fosen régióban lévő és Európa legnagyobb szélturbinafarmjához tartozó Storheia és Roan parkok

vétenek az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya ellen is, amely szerint az etnikai kisebbségek tagjaitól nem tagadható meg az a jog, hogy saját kulturális hagyományaikat ápolják.

Egyelőre nem tisztázott, milyen következményei lesznek az ítéletnek. A számik jogi képviselői a döntés nyomán követelik a 151 szélturbina lebontását, amelyek rénszarvaslegelőkön vagy azok közelében vannak.

A szélparkok üzemeltetőjét meglepte az ítélet, mivel hivatalos engedélyt kapott az építésre. Az energiaügyi minisztérium egyelőre tanulmányozza az ítéletet, amely hatással lehet más projektekre is.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam