2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínában már nem drágább a szénnél a napenergia

Egy Kínában készült friss jelentés szerint az ország napelemesítése elérte azt a pontot, hogy a napenergia legalább olyan költséghatékony legyen, mint a szén. Ez azért jelent fordulópont, mert a szén használói gyakran a nyersanyag olcsóságával érvelnek.

A jelentés szerint Kína az évszázad közepére juthat el odáig, hogy tisztán napenergiából fedezze az országos energiaszükséglet felét. Ez viszont csak akkor valósulhat meg, ha az energiatermelő rendszereket energiatároló kapacitással is kibővítik – mutat rá a Qubit.

Kínában 2011 és 2018 között 63 százalékkal csökkent a napenergia ára, miközben a napelem-telepítések száma drámai mértékben nőtt.

Ma Kína állítja elő a megtermelt napenergia egyharmadát: a fotovoltaikus energiatermelő rendszerek országos összteljesítménye 250 gigawatt.

Mivel a kínai vezetés azt tervezi, hogy 2060-ra nullára csökkenti a károsanyag-kibocsátását, alighanem folytatják majd a napenergia-termelő és -tároló rendszerek bővítését.

Bár ez klímavédelmi szempontból ígéretesen hangzik, de a kapacitásbővítésnek földrajzi-műszaki akadályai lehetnek. A tömeges napelem-telepítéshez ugyanis az ország napsütéses órákban gazdag északnyugati régiója lenne a legalkalmasabb – csakhogy ez az ország legritkábban lakott területe. A kínai elektromos hálózat pedig nem tudja nagy távolságokra eljuttatni az itt megtermelt energiát.

Neked ajánljuk
Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam