2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tiszta energiával a gazdaság is jól jár

A zöld átmenet, a tiszta energiára való átállás nemcsak bolygónk, hanem gazdaságunk számára is létfontosságú, mert csak így válhatunk ellenállóvá az energiaársokkokkal szemben – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén.

A csütörtökön kezdődő, kétnapos európai uniós csúcstalálkozót előkészítő EP-vita keretében az elnök rámutatott: a jelenlegi energiaár-növekedés főként annak tudható be, hogy a világgazdaság kilábalóban van a válságból, így növekszik az energiakereslet, továbbá a szokatlanul hosszú és hideg telet forró és száraz nyár követte az egész északi féltekén.

„A gázárak ciklikusak, a globális piacoktól függnek, ugyanakkor a napenergia és a szélenergia előállítása ma sokkal olcsóbb. Továbbá Európa túlságosan is függ a gázimporttól, ami sebezhetővé tesz minket. Ez is azt mutatja, hogy minél gyorsabban át kell állnunk a tiszta energiahordozókra” – hangsúlyozta. Von der Leyen hozzátette:

az energiaárak növekedése nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat és a szegényebb réteghez tartozó uniós polgárokat, azonban a jelenlegi uniós szabályok értelmében néhány intézkedést nagyon gyorsan meg lehet hozni.

„Ezek közé tartozik a vállalkozások – különösen a kis- és közepes vállalkozások – állami támogatással történő mentesítése, a fogyasztóknak nyújtott célzott támogatás, valamint az energiaadók és terhek csökkentése” – mutatott rá.

Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek

Az Európai Bizottság öt kulcsfontosságú területen szándékozik fellépni: fokozná a gáz- és szén-dioxid-piacok felügyeletét, értékeli a villamosenergia-piac működését, aktív kapcsolatokat épít ki az unión kívüli gázszolgáltatókkal, felülvizsgálja a gáztárolás kérdését, és további beruházásokat irányít a megújuló energiaforrásokba, ami segít csökkenteni az importfüggőséget.

Felszólalásában Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője aláhúzta, hogy Magyarország nem engedi az energiaválság költségeit az állampolgáraival megfizettetni, és a bizottság bírálatai ellenére is rezsicsökkentést hajtott végre.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam