2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb olajvállalatról bizonyosodott be a klímavédelem akadályoztatása

Egy friss tanulmány alapján a Total, hivatalos nevén immár TotalEnergies francia olaj- és gázipari óriásvállalat nagyban hozzájárult a klímaváltozás elleni küzdelem késleltetéséhez.

Korábban hasonló eredményekre jutottak az amerikai ExxonMobil és a holland–angol Royal Dutch Shell esetében is – írta meg az AFP alapján a 24.hu.

Úgy tűnik, több, fosszilis energiahordozókkal foglalkozó cég is tisztában volt a globális felmelegedés tényével, a problémára gyakran épp a vállalatok szakemberei hívták fel a figyelmet.

A nyilvános kommunikációban ugyanakkor jellemzően arra törekedtek, hogy aláássák a klímatudományba vetett bizalmat.

1971-ben a cég belső magazinjában még megjelent egy cikk, amely arról szólt, hogy a fosszilis energiahordozók égetése katasztrófához vezethet. Ezt követően azonban a lap 17 éven át nem tett említést a klímaváltozásról. Sőt: hosszú időn át sikeresen lobbiztak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvésekkel szemben.

A Total az 1980-as évek végétől kezdődően kezdett kételyeket kelteni az éghajlati átalakulással kapcsolatban. A vállalat eleinte a teljes tagadás pártján állt, az 1990-es évek végére viszont már elfogadta a globális felmelegedés konszenzusát, igaz, még ekkor is a lépések késleltetése mellett állt ki.

A cég sajnálatosnak tartja, hogy egy 50 évvel ezelőtti helyzetért kérik számon, miközben az azóta tett erőfeszítéseket nem emelik ki. A Total idén májusban brandátalakításon esett át, ezzel próbálták kifejezni a vállalat megújuló energiák iránti elkötelezettségét: 2021-ben már az ilyen típusú energiahordozók adják majd a Total befektetéseinek 20 százalékát. A vállalat ugyanakkor arra számít, hogy 2015 és 2030 között 50 százalékkal fog növekedni a csoport által előállított gáz és olaj mennyisége.

Fotó: Laurent Vincenti/Wikimedia Commons/CC BY
Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Az amerikai elnök szerint a jelentősebb gazdaságoknak gyorsítaniuk kell az éghajlatváltozás elleni erőfeszítéseket Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam