2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megújuló energia a megoldás a gázfüggőségre

A megújulóenergia-technológiákra való átállás növelni fogja az ellátásbiztonságot, és mérsékli a geopolitikai kockázatokat – írja a Rice Egyetem Baker Intézetének új tanulmányára hivatkozva a greendex.hu

Több szempontból is biztonságosabb Fotó: Pixaba, Pexels

Szélenergia : szén = 5 : 1

A szénről a szélre való áttérés drámaian csökkentené a bányászott anyagok iránti igényt – fejtik ki a szerzők. Példaszámításuk Texas villamosenergia-piacának szénről szélre történő hipotetikus átállítására vonatkozik: megegyező nagyságú bányászati aktivitás mellett a szélerőművek több mint ötször annyi energiát képesek előállítani, mint a szenes kapacitások.

Ha a világ a jelenleginek a tizenkétszeresére is fokozná a szélturbinákhoz szükséges olyan fémek éves globális kitermelését, mint a lítium, a kobalt, a réz és a ritkaföldfémek, ez a mennyiség még mindig csak 3 százalékát tenné ki a világ 2020-as szénkitermelésének. Az átállással ugyanis megszűnik a fosszilis energiahordozók jelenlegi állandó szállítási szükséglete, az új tisztaenergia-rendszer pedig csupán az erőművek gyártásához elengedhetetlen nyersanyagok és alkatrészek beszerzéséhez kapcsolódó kereskedelemtől függ majd. 

A tanulmány szerint a megújulókra támaszkodó energetikai infrastruktúrával szemben a fosszilis rendszer állandó függési viszonyban tartja az államot az energiahordozók folyamatos utánpótlási igénye miatt, ami különösen akkor kellemetlen, amikor az ellátás nem feltétlenül baráti, instabil vagy antidemokratikus országok energiaexportjára támaszkodik.

A kutatók kifejtik azt is, hogy egyelőre akadnak gyenge láncszemek a megújuló energiahordozókra való teljes átállásban, mint például az időszakos termelési problémák, az, hogy a szükséges nyersanyagok nagy része meglehetősen kevés országból, például Kínából származik, vagy az, hogy ma még nem állnak rendelkezésre a teljesen megújulóalapú rendszer kellő rugalmasságát és ellátásbiztonságát szavatoló, piacérett és gazdaságos megoldások. Ugyanakkor a földgázról és a többi fosszilis energiaforrásról való leválást lehetővé tevő energiatároló technológiák napról napra fejlődnek.

Neked ajánljuk
Egyre stabilabb a délkelet-európai villamosenergia-piac V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam