2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre stabilabb a délkelet-európai villamosenergia-piac

Romániának eddig csak Magyarországgal volt összekapcsolva a másnapi villamosenergia-piaca, csütörtöktől azonban Bulgáriával is megindult a kereskedés – közölte október 27-én, szerdán az MTI-vel a román villamosenergia-hálózatot kezelő Transelectrica állami vállalat.

A román és a bolgár másnapi (spot) villamosenergia-piac összekapcsolása újabb fontos lépést jelent a délkelet-európai energiapiacok integrálása érdekében, és nagyobb szociális jólétet hivatott biztosítani a térségben – áll a vállalat közleményében.

2008. december 10-én kapcsolták össze a második magyar–román villamos távvezetéket, és adták át a Békéscsaba és Nadab (Románia, Arad megye) közötti távvezeték magyar szakaszát Fotó: MTI Fotó/Rosta Tibor

A villamosenergia-piac összekapcsolásának lényege, hogy amennyiben egy országban alacsonyabb a villamos energia ára egy bizonyos napszakban, akkor a vele szomszédos állam onnan fogja azt vásárolni másnap.

A rendszer hozzájárul ahhoz, hogy az egyes államok több energiaforrással rendelkezzenek, és a lehető leghatékonyabban használják forrásaikat az integrált piacon keresztül.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam