2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Neom: gigantikus ökometropoliszt épít Szaúd-Arábia a sivatagba

Tiszta energiával működő futurisztikus várost hoz létre a sivatagban 2024-re Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre. A projekt a Neom nevet viseli, amely a görög neosz, azaz új, és az arab musztakbal, azaz jövő szavak kombinációjaként született – írta a vállalkozásról beszámoló origo.hu hírportál.

A készülő ökovárosról a Daily Mail Online közölt november első napján képekkel, ábrákkal gazdagon ellátott hosszabb ismertetőt. Ez alapján Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi trónörökös elmondása szerint a Neom-projektnek a The Line (A Vonal) lenne az első szakasza. Ezt egy 168 kilométer hosszú központi városgerincként kell elképzelni, amely mentén helyezkednek majd el a különböző városrészek.

A Neom része annak az ambiciózus elképzelésnek, amely szerint Szaúd-Arábia függetlenné válik a kőolajtól, és a Szilícium-völgyhöz hasonló technológiai központtá alakul át.

„A Neom az emberi fejlődés felgyorsítója és vízió arról, hogyan nézhet ki egy új jövő” 

idézte fel az origo.hu a jövővárossal kapcsolatos egyik korábbi közlemény egy mondatát.

Az új jövő a város, amelyet az embereknek, nem pedig az autóknak terveztek Forrás: NEOM/YouTube.com

A projekt vezetője, Nadhmi Al-Naszr a Bloomberg amerikai hírügynökségnek elmesélte, hogy a Neom fejlesztői kezdetben akadályokba is ütköztek, mivel a mérnököknek olyan technológiákhoz kellett várost tervezniük, amelyek még nem léteznek.

A bolygó legnagyobb szén-dioxid-mentes rendszereként emlegetett, 16 városrészből álló metropolisz ugyanis például tisztán szélerőművekre, napenergiára és zöldárammal elektrolízis útján gyártott hidrogén-üzemanyagra támaszkodna.

Hogy még milyen tervei vannak a szaúdiaknak a várossal, arról bővebben is ír az origo.hu.

Ahol a homok és a gránit találkozik: egy kép az Arab-félszigetről Fotó: Rabah Al Shammary fotója az Unsplash-en

Az építkezés 2021 első negyedéve helyett most tudott elindulni. A Neom-projekt következő lépéseként a metropoliszt elvileg „szabad zónává” nyilvánítják, ahol más törvények lesznek érvényesek, mint Szaúd-Arábia többi részén. Al-Naszr szerint ez már 2022 első hónapjaiban megvalósulhat.

Neked ajánljuk
A zavarba ejtő 4000 éves szikla Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam