2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

5 EU-tagállam lép fel közösen a nukleáris energia ellen

Franciaország vezetésével 10 uniós tagállam lobbizik, hogy az EU-ban az atomenergiát ismerjék el alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásként, velük szemben fogott össze a németekkel az élen 5 EU-ország, hogy az Európai Bizottságot rávegyék: ne vonja be az atomenergiát az unió zöldfinanszírozási keretrendszerébe.

Az euractiv.com tudósítása szerint a kérdés politikailag nagyon érzékeny Németország számára, ahol a szeptemberi választások után még zajlanak a koalíciós tárgyalások a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek (Grüne) és a liberálisok (FDP) között. Az országban a Fukusima-1 atomerőmű 2011-ben történt katasztrófája után döntöttek úgy, hogy 2022-re leállítják az összes atomerőművüket. Ezt a közvélemény ma is nagyrészt támogatja.

Tüntetők tiltakoznak az atomerőművek ellen Hannoverben 2011. május 28-án. Az ellenzéki pártok, szakszervezetek és környezetvédelmi szervezetek felhívására Németország több mint 20 városában vonultak utcákra az emberek a nukleáris erőművek mielőbbi bezárását, illetve az atomenergia hasznosításáról való lemondást követelve Fotó: MTI/EPA/Holger Hollemann

A mandiner.hu cikke szerint Sven Giegold, a Zöldek egyik vezető tárgyalója azt mondta az euractiv.com híroldalnak, hogy a „francia–kelet-európai kezdeményezés”, amely bevonná az EU zöldfinanszírozási keretrendszerébe az atomenergiát, „tönkretenné az Európai Unió fenntartható pénzügyi erőfeszítéseit, és a taxonómia sírásójaként működne”.

Németország atomellenes kezdeményezéséhez eddig Ausztria, Luxemburg, Portugália és Dánia csatlakozott.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? 2035 után nem lehet majd új, belső égésű motorral hajtott autót eladni az EU-ban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam