2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-ra az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból

„Magyarország az Európai Unióban az elsők között rögzítette törvényi szinten is, hogy 2050-re klímasemleges országgá válik. A tiszta technológiákra való átállást a nukleáris és megújuló kapacitások bővítése és a közlekedés zöldítése együttesen szolgálja” – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László félévente egyeztet a kiterjedt magyarországi kapcsolatrendszerrel rendelkező német vállalatok vezetőivel. A fenti kijelentés ezen egyeztetések legutóbbi fordulóján hangzott el, 2021. november 18-án, Budapesten. A megbeszélésen ezúttal főként klímavédelmi és energetikai témákat vitattak meg.

A tárcavezető az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott közlemény alapján hangsúlyozta: a zöld átállás költségei nem háríthatók az emberekre. A hatóságilag szabályozott áraknak köszönhetően a magyar családok fizetik a legkevesebbet a földgázért, az áram pedig csak Szerbiában olcsóbb az európai országok közül.

Palkovics László kifejtette azt is:

az ellátásbiztonság megőrzését a villamos energia területén a nukleáris és a fotovoltaikus termelés bővítése és az importarány csökkentése garantálhatja. A tervek szerint 2030-ra már az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból.

Palkovics László az Euroskills Graz 2021 versenyen Magyarországot képviselő fiatalok és az őket felkészítők elismerése alkalmából rendezett ünnepségen, a Pesti Vigadóban, 2021. október 19-én Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A napenergiás kapacitások 6 ezer megawattra növelése akár már az évtized közepére elérhető lehet. December elején nyílik meg az a nagyszabású napelemes pályázat, amely több mint 200 milliárd forinttal támogatja majd a magyar háztartásokat napelemes rendszerek és energiatakarékos elektromos fűtési rendszerek kialakításában 

– húzta alá a miniszter.

A környezetbarát közlekedés terén Palkovics László a támogatásokat emelte ki: a magyar kormány eddig összesen közel 20 milliárd forinttal segítette tisztán elektromos járművek beszerzését. A Zöld Busz Program a 25 ezer lakosúnál nagyobb településeket támogatja környezetbarát elektromos buszok üzembe helyezésében. A tiszta közlekedési módokra való átállást a hidrogén rendszerbe integrálása is felgyorsíthatja, elsősorban nehézgépjárművek esetében.

Neked ajánljuk
Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Lehet, hogy itthon is jön a nyári olcsó bérlet? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam