2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árampiac: a magyarok kevesebbet fogyasztottak, még kevesebbet termeltek szeptemberben

Történelmi csúcsra emelkedtek szeptemberben a villamos energia másnapi piacának árai – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal november 17-én kiadott közleményéből. Az áremelkedés a régió összes országában hasonló mértékű volt, nem alakult ki jelentős különbség a német és a magyar piac között – írták.

Az áremelkedést elsősorban a gáz és a feketeszén drágulása, valamint a 2020. szeptemberinél 2,2 százalékkal magasabb európai kereslet okozta. De persze közrejátszott az is, hogy összességében alacsonyabb volt szeptemberben az európai megújulóenergia-termelés, mint a megelőző hónapban.

A német szélerőművi termelés augusztushoz képest 25 százalékkal csökkent, az osztrák vízerőművek termelése 31 százalékkal, a balkáni vízerőműveké 20 százalékkal volt kevesebb, mint az utolsó nyári hónapban.

A tiszalöki Tiszavíz Vízerőmű Kft. üzemi területének egy részlete Fotó: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Szintén csúcsot döntöttek a jövő évi éves villamosenergia-árak is, és ennek is alapvetően a szén és földgáz árának emelkedése volt az oka 

húzta alá a MEKH honlapján megjelent közlemény.

A magyarok áramfogyasztása 1,1 százalékkal, a hazai termelés pedig 7,3 százalékkal volt alacsonyabb szeptemberben, mint egy évvel korábban. A termelés csökkenését az erőművi karbantartások és a magas földgázárak együtt okozták. A kieső termelést importtal pótolták.

A teljes jelentés szintén elérhető a MEKH honlapján, ide kattintva.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mekh.hu
Vissza
Hírfolyam