2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szélturbina-technikusnak megéri tanulni

A munkaerőpiaci statisztikákkal foglalkozó amerikai hivatal, a U.S. Bureau of Labor Statistics tanulmánya alapján nagy változáson fog átmenni a munkaerőpiac 2030-ig, bizonyos szakmák iránt nagyon megnő majd a kereslet, míg mások eltűnőfélben lesznek – írta meg a maszol.ro hírportál.

A megújulóenergia-termelés növekedése miatt 2030-ra a jelenleginél 68 százalékkal több szélerőmű-technikusra lesz szükség, és a napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó szakemberek iránti igény is 52 százalékkal nőni fog.

A tanulmány szerzői szerint az informatika területén dolgozóknak is jók a kilátásaik: adatbiztonsági szakemberekből 33, adatbázis-kezelőkből 31, programozókból pedig 27 százalékkal többre lesz szükség az évtized végén – részletezte az Új Magyar Szó online.

Szélgenerátorok a bőnyi szélerőműparkban Fotó: MTI Fotó/Krizsán Csaba

A U.S. Bureau of Labor Statistics szakemberei az egészségügy területén még nagyobb növekedést jósolnak: az ápolónők iránt 52 százalékkal, a fizioterapeuták iránt 35 százalékkal, az egészségügyi menedzsment területén pedig 32,5 százalékkal nő majd a kereslet, és járványügyi szakemberekből is közel 30 százalékkal többre lesz szükség 2030-ra.

A tanulmány a gépírók, parkolóőrök, szabók, újságárusok, adatbevivők és cipészek mellett az atomerőművekben dolgozó szakembereket is arra figyelmezteti, hogy csökkenni fog irántuk a kereslet. Utóbbiak számára harmadával szűkül majd a munkaerőpiac 

– ismertette az eredményeket a maszol.ro.

Neked ajánljuk
Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Gigantikus mélytengeri szélturbinatípus első darabját telepítette Kína A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: maszol.ro
Vissza
Hírfolyam