2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül

A visegrádi országok kormányai nyilatkozatban álltak ki az atomenergia mellett, mivel az a közös klímavédelmi célok elérését szolgálja. A nyilatkozatot Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter, illetve a cseh, lengyel és szlovák kormány képviselői írták alá Pakson.

Az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, az energiaárak megfizethetőségének fenntartása, valamint az energiatermelés dekarbonizációja csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges – ez szerepel a nyilatkozatban a kormany.hu információs oldalon megjelent tájékoztatás szerint.

A Visegrádi Együttműködés országai azért álltak ki az atomenergia alkalmazása mellett, mert egyetértenek abban:

az atomerőművek úgy segítik elő az Európai Unió éghajlat-semlegességi célkitűzésének elérését, hogy közben erősítik az ellátásbiztonságot is. 

A Paksi Atomerőmű Fotó: MTI/Kiss Dániel

A négy kormány a Pakson szignált dokumentumban arra kérte Brüsszelt, hogy  kezelje az atomenergiát fenntartható energiaforrásként – olvasható a kormány.hu honlapon.

A V4-ek a nyilatkozatban azt is hangsúlyozták, hogy

a megújuló energiaforrások növekvő részaránya mellett a 2030-as és 2050-es célok teljesítésének feltétele a villamosenergia-átviteli hálózatok fejlesztése, illetve középtávon a gázerőművek alkalmazása és a kvótabevételek rugalmas felhasználása.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? Hidrogénes konferencia lesz Zalaegerszegen Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam