2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vajon sikerülhet 1,5 Celsius-fokon megfogni a globális felmelegedést?

Ahhoz, hogy a párizsi egyezményben foglalt 1,5 Celsius-fokon vagy alatta tudjuk tartani a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalmat megelőző átlagos hőmérséklethez képest, egészen biztosan csökkentenünk kell a fosszilis energiahordozók felhasználását az áramtermelésben.

Vadim Vinichenko és szerzőtársai azt vizsgálták friss tanulmányukban, hogy történeti áttekintésben mennyire volt sikeres ez a törekvés a különböző régiókban és országokban.

Megállapításaik szerint az átállás eredményessége sokban függ három fő tényezőtől: 

  • mekkora az adott régió,
  • milyen ütemben nő az áram iránti kereslet,
  • és mivel helyettesítik a korábbi erőforrásokat.

Csak a kisebb régiókban vagy országokban voltak példák a fosszilis energiahordozók gyors ütemű kivonására, és akkor is hatékonyabban ment a fosszilisek kiváltása, ha az áramkereslet nem, vagy csak alig nőtt.

A nagyobb országokban vagy régiókban, amelyekben még a kereslet is nőtt, kevésbé volt jellemző a fosszilisek hasznosításának gyors csökkentése.

Ezekben az esetekben a szénerőműveket általában gázra vagy nukleáris erőművekre cserélték, a megújuló kapacitások telepítése és az elektromos rendszerek átalakítása csak a legutóbbi időszakban pörgött fel 

részletezi a g7.hu tanulmányt bemutató írása.

Az RWE barnaszénnel üzemelő erőművei Bergheimben. A német szövetségi kormány és az érintett tartományok kormányfői megegyeztek, hogy a 2030-as évek végére bezárják a lignittüzelésű erőműveket Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Ha olyan nagy régióról beszélünk, mint Ázsia, akkor egyrészt nem jellemző a fosszilis energiatermelés kívánatos mértékű csökkenése, másrészt az OECD-országokkal ellentétben a térség fiatal erőműveit nem is érné meg mostanában leszerelni.

De a helyzet nem reménytelen, hangsúlyozza a tanulmányt alapul véve a g7.hu.

Mi kell a sikerhez?

  • Technológiai fejlődés, 
  • az alternatív erőművek gyors fejlesztése, 
  • a beruházási költségek csökkenése,
  • megfelelő szabályozási környezet,
  • valamint megfelelő pénzügyi és politikai tőke.

Korábban nem látott ütemben kell csökkenteni a fosszilisenergia-felhasználást az áramszektorban, de megfelelő szabályozással és a technológia jelenlegi fejlődése mellett nem lehetetlen tartani a maximum 1,5 Celsius-fokos felmelegedési célt 

– összegez a g7.hu cikke.

Neked ajánljuk
Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam