2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében?

Hiába a lakosság és a civilek ellenállása, a németek nemcsak az atomerőműveiket szerelik le, hanem a szén- és gáztüzelésű erőműveiket is ki kell váltaniuk, mindez pedig lehetetlen a megújulók pörgetése nélkül. Ezért sok helyen lakott övezetek vagy természetvédelmi területek közelébe telepítik a szélerőműveket Németországban.

Az országban a Fukusima-1 atomerőmű 2011-ben történt katasztrófája után döntöttek úgy, hogy 2022-re leállítják az összes atomerőművüket. Ezt a közvélemény ma is nagyrészt támogatja.

Németország 2045-re egyúttal klímasemlegességet vállalt, ami miatt a szén- és gáztüzelésű erőműveiket is minél hamarabb ki kell váltaniuk.

A megújulók erőltetett felfuttatása azonban nem jár konfliktusok nélkül – erről szól a Deutsche Welle riportfilmje, amelyet a 24.hu hírportál adott közre.

Villámlás Németországban (a kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Julia Stratenschulte

A tüntetők soha nem a szélenergia ellen vannak, hanem az ellen, hogy a turbinákat éppen a számukra fontos, specifikus helyeken építsék fel, a szomszédjukban vagy egy természetvédelmi szempontból fontos területen.

Így aztán a beruházók egyre gyakrabban találkoznak azzal a problémával, hogy az önkormányzatok először elutasítják  a szélerőműves fejlesztéseket – hogy aztán kicsivel később megváltoztassák a  véleményüket.

Nincsen más sansza ugyanis az országnak, ha 2045-re valóban karbonmentesíteni akarja az ipart, az épületeket, a fűtést, a közlekedést és így tovább...

A Deutsche Welle filmje ide kattintva látható a 24.hu portálon.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam