2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében

Míg a globális energiakereslet 2020-ban 4,5 százalékkal csökkent, a megújuló energiás technológiák megkapó növekedést mutattak. Az adatok alapján a napenergia vezette a sort: 127 gigawattnyi kapacitást telepítettek világszerte, ami a valaha volt legnagyobb ütemű bővülésnek számított.

A globális összesítés szerint napelemfarmok építésében Kína állt a dobogó első fokán 35,6 százalékos részesedéssel, 245 355 megawattnyi telepített kapacitással

adta hírül az origo.hu a Visual Capitalist részletes elemzése alapján.     

A második az Egyesült Államok lett 75 572 megawattal, ami 10,6 százalékos globális részesedésnek felelt meg. A bronzérmet Japán szerezte meg 67 000 megawattal és 9,4 százalékos részesedéssel.

Globálisan a negyedik, Európában pedig az első volt Németország 53 783 megawattal, 7,5 százalékos részesedéssel.

Légi felvétel a tatungi panda formájú napelemfarmról 2017 nyarán, Kína Sanhszi tartományában Fotó: MTI/EPA/Ho Hvi Jang

Kína vezető pozícióját erősíti, hogy további jelentős napenergiás projekteket tervez, melyek további 400 ezer megawattal bővíthetik az ország kapacitását.

2019-ben kínai cégek állították elő a világ összes poliszilíciumának 66 százalékát, a napelemek több mint háromnegyede Kínából származott, ráadásul a világ 10 legnagyobb napelemparkjából 5 Kínában található.

A napelemek térhódítását a világban a napenergia költségeinek meredek csökkenése is támogatja, mára a napenergia a legolcsóbb tiszta energia. 2010 óta a költségek 85 százalékot zuhantak, kilowattonként 0,28 dollárról 0,04 dollárra.

2021-ben a költségek megugrottak, de ez elsősorban a számos szektort érintő kínálati problémáknak tudható be. Vagyis az origo.hu hírportál által szemlézett elemzés szerint a drágulás várhatóan csak átmeneti lesz.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam