2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Portugália bezárta utolsó szénerőművét

A tervezettnél 10 nappal korábban, november 19-én, pénteken lekapcsolták Portugália utolsó szénerőművét, egyben második legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóját, az ország középső részén található Pego erőművet. November 20-a volt tehát az első nap, amikor Portugáliában szén felhasználása nélkül termeltek áramot.

Az Ibériai-félsziget délnyugati részén található ország, egyben az európai kontinens legnyugatabbra fekvő országa így az Európai Unió negyedik szénmentes országa lett Ausztria, Belgium és Svédország után – adta hírül a villanyautosok.hu elektromos autózással foglalkozó szakoldal az Electrek cikke alapján.

Portugália számára örökre emlékezetes nap marad, amikor megszabadult végre az egyik legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátótól, ugyanakkor elkeserítő, hogy a Pegót erdőégető erőművé alakítják át 

– nyilatkozta az ügyről Francisco Ferreira, a portugál környezetvédő csoport, a ZERO elnöke.

A pegói erőmű 2011-ben Fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

Ferreira ezzel arra utalt, hogy tulajdonosa, az Endesa a 682 megawattos erőművet fapellet égetésére tervezi átalakítani. Az Európai Unió azonban fontolgatja a szabályok szigorítását, hogy a fatüzelésű erőművek által termelt energia ne számítson a jövőben tiszta energiának.

A környezetvédő Ferreira hangsúlyozta, hogy nem megoldás a szénről a következő legrosszabb tüzelőanyagra váltani, és inkább a szél- és naperőművi kapacitások gyors bővítésére kellene törekedni 

– részletezte a helyzetet a villanyautosok.hu.

Bár Portugália 60-70 százalékban már megújuló energiaforrásokra támaszkodik, de azért az ország továbbra is importál fosszilis tüzelőanyagokat – mutatott rá a Reuters.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam