2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón 2021. december 1-jén, szerdán előadást tartott Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki amellett érvelt, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen Magyarország kibocsátásmentes villamosenergia-ellátásához.

A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára, hiszen csak így lehet érvényesíteni az ellátásbiztonsági szempontokat 

– jelentette ki Süli János az MTI beszámolója szerint.

Süli felidézte, hogy az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) vonatkozó tanulmánya az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként, számításaik szerint az atomenergia szén-dioxid-kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb.

A magyar kormány a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára – Naperőmű a Paksi Atomerőmű szomszédjában Fotó: MTI/Sóki Tamás

Azzal, hogy a visegrádi országok kiállnak az atomenergia mellett, fenntartható utat választottak – hangsúlyozta a tárca nélküli miniszter. Magyarország elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett – húzta alá előadásában.

Süli János rámutatott, hogy Paks II. már rendelkezik jogerős környezetvédelmi engedéllyel és telephelyengedéllyel, és folyamatban van a létesítési engedély elbírálása is.

Az elmúlt hetekben indult a reaktortartályok engedélyezése, miközben a felvonulási területen már zajlik a kiszolgálóépületek kivitelezése, a leendő blokkok helyszínén pedig megkezdődtek a résfal- és a talajmegerősítés-tesztek munkálatai 

– számolt be a beruházás állásáról a Paksi Atomerőmű egykori vezérigazgatója, aki ma a két új atomerőművi blokk létesítéséért felel. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam