2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Duplaennyire kell pörgetni a megújulókat, ha 2050-re karbonsemlegesek akarunk lenni

Rekordmennyiségű megújuló energiás kapacitást helyeztek üzembe eddig 2021-ben, azonban a Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) friss jelentése szerint még ez is csak feleannyi, mint amennyivel évente bővülnie kellene a szektornak, hogy 2050-re elérhessük a globális zéró emissziós célunkat.

Az IEA 2021-es évet elemző és 2026-ig terjedő előrejelzéseket összefoglaló jelentése szerint 2021 végéig összesen 290 gigawattal bővülhet a globális megújuló energiatermelési kapacitás, tavaly 280 volt ez a szám.

Jelenleg a fosszilis és nukleáris kapacitások globálisan 4800 gigawattot tesznek ki.

Az elmúlt évben jelentősen emelkedő nyersanyagárak miatt megdrágult a szélturbinák és a napelemek előállítása is, rövid távon ez azzal fenyeget, hogy lassul a szektorba történő beruházások üteme.

Pedig éppen a fordítottjára volna szükség.

Emberek a Rotterdam melletti Hoek van Holland város tengerpartján, a háttérben szélturbinákkal, 2018-ban Fotó: MTI/EPA/Georgiosz Kefalasz

Fatih Birol, az IEA elnöke szerint a mostani energiaválság és az árak elszállása ellenére a megújuló energiaforrások továbbra is sokkal versenyképesebbek lesznek, mint a fosszilis energiahordozók, miközben sok országban az atomenergia is újra divatba jön.

Mindezek eredményeként új globális energiarendszer van születőben 

írja a napi.hu a Financial Times cikke alapján.

Az IEA is azt jósolja, hogy a megújuló energiahordozókon alapuló áramtermelési kapacitások soha nem látott ütemben fognak bővülni, és 2025-re elérik a 4800 gigawattot, azaz utolérik a jelenlegi globális fosszilis és nukleáris áramtermelő kapacitásokat.

Napelemet szerelnek a nagykanizsai református templom parókiájának tetőszerkezetére 2019-ben Fotó: MTI/Varga György

Ám ez is kevés lesz ahhoz, hogy az évszázad közepére el lehessen érni az ambiciózus zéró emissziós célt – idézi a napi.hu a jelentést. Ehhez 2026-ig a most tervezett új kapacitások duplájával kéne hogy nőjön a megújulók globális áramtermelési képessége.

Birol szerint a kormányoknak világszerte növelni kellene a megújuló energiaforrásokba történő beruházások támogatását, és fontos, hogy a fejlettebb országok segítsenek ebben a fejlődő országoknak 

– hangsúlyozza a gazdasági híroldal.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam