2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így alakult az energia- és villamosenergia-termelés hazánkban

Két izgalmas kördiagrammal lepte meg az MTI sajtóadatbank-szerkesztősége a magyarországi energiamix alakulása iránt érdeklődőket: a 2020-as év energiatermelésének, illetve villamosenergia-termelésének energiahordozók szerinti megoszlását ábrázolták a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Az első diagramon a magyarországi energiatermelés energiahordozók szerinti megoszlása látható a koronavírus-járvány első évében.

Az össztermelés 2020-ban 450,8 petajoule volt. Ebből a legnagyobb szeletet a nukleáris energia hasította ki 175,6 petajoule-lal. A fosszilis energiahordozók (szén, földgáz, kőolaj és kőolajtermékek) összesen 137,1 petajoule-t termeltek.

Energiatermelés Magyarországon (2020) Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Szomorú, hogy míg a nem éghető megújulók (víz, szél és egyéb nem éghetők) mindösszesen 22,5 petajoule-t hoztak, addig az éghető megújulók és hulladékok 115,6 petajoule-lal a második, ha a fossziliseket egybeszámoljuk, akkor pedig a harmadik legnagyobb cikkelyt adták az energiatortába 2020-ban.

Tehát az összes megtermelt energia több mint fele keletkezett fosszilis tüzelőanyagok vagy éghető megújulók és hulladékok elégetésével.

Napelemek a Mol napelemparkjában Százhalombattán, az olajfinomító területén Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A második diagramon a 2020-as bruttó villamosenergia-termelés megoszlása látható energiahordozók szerint. Az atomerőművi termelés 16 055 gigawattórával a villamosenergia-termelés csaknem felét jelentette (46 százalék).

Villamosenergia-termelés Magyarországon (2020) Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

A megújulók 16 százalékkal vettek részt az árammixben. Ebből a 16 százalékból a naperőművek 44,4 százalékot hoztak, azaz 2450 gigawattórát, a szél pedig 11,9 százalékot termelt (655 gigawattóra). Az éghető megújulók áramtermelése a megújulók össztermelésének 39 százaléka volt (2153 gigawattóra), tehát a második legnagyobb a naperőművek termelése után.

A fosszilisek az össztermelés 37 százalékát harapták ki az áramtortából (12 918 gigawattóra).

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam