2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hét közepéig kétszer dőlt meg itthon az áramfogyasztási rekord

A Mavir előzetes adatai szerint a december 7-i, keddi csúcs után szerdán ismét megdőlt az áramfogyasztási rekord Magyarországon – adta hírül a vg.hu az MTI közleményei alapján. A mostani két csúcsdöntés előtti rekordot 2021. február 11-én mérték, akkor 7119 megawattos terhelést regisztráltak.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) által a honlapján közzétett adatok szerint 

december 7-én, kedden délután háromnegyed öt körül a bruttó rendszerterhelés negyedórás átlagértéke elérte a 7210 megawattot.

A hazai termelés mintegy 4390 megawattos értékéből körülbelül 322 megawatt származott megújuló energiaforrásból, így a megújulók részaránya 7,33 százalékos volt a bruttó hazai termelésben, a teljes bruttó rendszerterhelésben pedig 4,4 százalék.

A Paksi Atomerőmű által megtermelt villamos energiát az országos hálózatba szállító magasfeszültségű elektromos távvezetékek oszlopsorai Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Az előzetes üzemirányítási adatok szerint

december 8-án, szerdán a bruttó rendszerterhelés negyedórás átlagértéke ezek után elérte a 7254 megawattot, ami új országos abszolút csúcsnak bizonyult. Ezzel megdőlt az egy nappal korábban mért rekord.

Ekkor a hazai termelés mintegy 4022 megawattos értékéből körülbelül 365 megawatt volt a megújuló energiaforrások teljesítménye. A megújuló részarány a bruttó hazai termelésben 9,06 százalék, az importtal együtt értendő teljes bruttó rendszerterhelésben 5 százalék körüli volt. 

A hazai termelést döntően földgáz és nukleáris primer forrású gépegységek biztosították – írta a vg.hu a rendszerirányító által közreadott információk alapján.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam