2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1000 megawatt fölött a háztartási kiserőművek teljesítménye

December 8-án, szerdán a honlapján tudatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a jó hírt, hogy adataik szerint a háztartási kiserőművek összteljesítménye szeptember végére 1000 megawatt fölé emelkedett, pontosabban: megközelítette az 1025 megawattot.

Az Energiahivatal adatai szerint 2021 harmadik negyedévében 8657 darab háztartási méretű kiserőmű (HMKE) csatlakozott újonnan a hálózatra, összesen 77,67 megawattos beépített teljesítménnyel.

A harmadik negyedévben telepített háztartási kiserőművek túlnyomó többsége (8644 darab) napelemes rendszer volt, ezeken kívül 10 darab szélenergiát, 1 darab vízenergiát és 2 darab termálmetánt hasznosító HMKE csatlakozott a hálózatra – olvasható a MEKH honlapján.

Napelemek hartai házak tetején Fotó: MTVA/Bizományosi/Váli Miklós

Az újonnan létesített napelemes rendszerek közül 7635 darabot természetes személyek csatlakoztattak 56,16 megawatt beépített teljesítménnyel, 1009 darabot pedig nem természetes személyek telepítettek, ezek összteljesítménye 21,37 megawatt volt.

A rendszerhez csatlakozott összesen 125 115 darab háztartási méretű kiserőmű összes beépített teljesítménye 2021. szeptember végére elérte az 1024,8 megawattot.

Részletes adatok ide kattintva érhetők el a MEKH honlapján.

Neked ajánljuk
A háztartási naperőművek száma és kapacitása nőtt, a többi megújulóé nem annyira A háztartási naperőművek száma és kapacitása nőtt, a többi megújulóé nem annyira Ellátásbiztonság: közzétette a MEKH a kockázati készültségi tervet A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: mekh.hu
Vissza
Hírfolyam