2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Földrengést okoz az olaj- és gázkitermelés, nem is akármilyet

Új, mesterséges eredetű földrengéstípust azonosítottak kutatók kanadai olajkutak közelében, amikor 8 Brit Columbia területén működő földrengésmérő állomás adatait elemezték. Nagyjából 350 földmozgást vizsgáltak meg, ezeknek 10 százaléka pedig különös közös tulajdonságokat mutatott.

Hongyu Yu, a bochumi Ruhr Egyetem (Ruhr-Universität Bochum, RUB) kutatója és kollégái friss tanulmányukban egy új típusú földrengést mutattak be – adta hírül a 24.hu a Phys.org tudományos híroldal beszámolója alapján. 

Az új rengéstípus mesterséges eredetű, hátterében a térségben az olaj- és gázkitermelésre gyakran használt hidraulikus repesztés nevű technika áll.

A hidraulikus repesztés, avagy fracking módszerével hozták létre a kanadai Albertában és Brit Columbiában az olaj- és gázkutak 80 százalékát.

A Brit Columbia területén most észlelt események lassúak, ilyen mozgásokat korábban főként vulkáni tevékenységgel kapcsolatban írtak le.

Új, mesterséges eredetű földrengéstípust azonosítottak kutatók kanadai olajkutak közelében (A kép illusztráció) Fotó: Owen Farmer fotója az Unsplashen

Ez az úgynevezett aszeizmikus csúszás, amely lassú, szeizmikusenergia-felszabadulással nem járó elmozdulással kezdődik. A folyamat a közeli töréseket is befolyásolhatja, így földmozgásokhoz vezethet. 

A szeizmikus energia hiánya, valamint az érintett törések mérete miatt az aszeizmikus csúszás megfigyelése nem egyszerű.

Emiatt eddig még nem sikerült széleskörűen dokumentálni az aszeizmikus csúszásokat az indukált földrengésekkel összefüggésben.

A mostani tanulmány azonban közvetett bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy az aszeizmikus csúszás szeizmikus csúszásba mehet át.

A kutatók a Brit Columbiában észlelt eseményeket átmenetnek tekintik a hagyományos rengések és az aszeizmikus csúszások között. 

Neked ajánljuk
Ezerévente egyszer van akkora vulkánkitörés, mint a mostani tongai (képek és videók) A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma? Lézeres neutronforrás segítségével kezelnék a nukleáris hulladékot A lakosságra is számítanak a hétvégi fülesbagoly-felmérésben
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam