2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Javítani az energiahatékonyságot és csökkenteni a kibocsátást!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025 után már nem szabadna fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat eladni, eközben Magyarországon az otthonokat leggyakrabban valamilyen földgáztüzelésű berendezéssel fűtik. Ezt erősítette meg az LG Magyarország megrendelésére elvégzett országos reprezentatív kutatás is.

Az LG EcoLogic felmérésében a megkérdezettek több mint fele él olyan lakásban, ahol gázfűtés szolgáltatja a meleget – írja az infostart.hu

A földgázfűtés nemrég még korszerűnek számított, mára azonban hangsúlyossá vált az a probléma, hogy a szén-dioxid-kibocsátás révén hozzájárul a globális felmelegedéshez. Hazánk teljes szén-dioxid-kibocsátásának harmada a háztartásokhoz köthető, a fűtésből származó, egy főre jutó emisszió alapján pedig Magyarország az európai középmezőny elején helyezkedik el – hangsúlyozza a hírportál.

LG Electronics Magyar Kft. sajtóközleménye szerint a kutatásban megkérdezettek fele lekapcsolja a fűtést, ha nincs otthon senki, elutazás előtt 35 százalék tesz így, 42 százalék pedig alacsonyabb fokozatra állítja a kazánt.

Füstölő kémény Miskolcon 2014. január 2-án Fotó: MTI Fotó/Vajda János

Nagy Sándor József, az LG Electronics Magyar Kft. légkondicionáló-üzletágának kereskedelmi vezetője felhívta rá a figyelmet, hogy éjjelente tanácsos a szokásosnál 2 Celsius-fokkal lejjebb venni lakásunk hőmérsékletét, illetve 2-3 fokkal lejjebb tekerhetjük a termosztátot akkor is, ha munkába indulunk. Ugyanakkor, ha elutazunk, tanácsos temperáló fűtést biztosítani, hogy ne telepedjen meg a penész, vagy nehogy elfagyjon valami.

A háztartások túlzott szén-dioxid-kibocsátásán a lakások hőveszteségének csökkentésével, valamint a fűtési rendszerek korszerűsítésével lehetne jelentősen változtatni. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint a hazai gázkészülékek átlagéletkora ugyanis már 2018-ban meghaladta a 20 évet.

Amennyiben a hagyományos gázcirkót lokálisan károsanyagkibocsátás-mentes megoldásra cseréljük, az elektromos megoldások jöhetnek számításba. Népszerű alternatívának számítanak az infrapanelek és fűtőpanelek, ám az üzemeltetésük igen költséges lehet. Ugyan szintén elektromos áramot használnak a hőszivattyús rendszerek, azonban akár lényegesen olcsóbban üzemeltethetők. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam