2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az új címkézéssel kevésbé zöld a német áram

A zöldáram részesedése 56 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál a Hamburg Institute által vizsgált németországi áramszolgáltatók kínálatában – számolt be róla a vg.hu szerint a LichtBlick. A csökkenés oka az, hogy az új villamosenergia-címkézés kevesebb teret enged a legális zöldre mosásnak.

Az érintett társaságok november 1-je óta kötelesek nyilvánosságra hozni az általuk értékesített villamos energia energiaforrás szerinti összetételét, amelyet fel kell tüntetniük a weboldalukon és a vevőiknek kiállított számláikon is – írja a vg.hu gazdasági hírportál.

Kiderült, hogy számos németországi áramszolgáltató lényegesen kevesebb zöldáramot vásárol ügyfeleinek, mint amennyit korábban kommunikált. A Hamburg Institut 35 szolgáltató új villamosenergia-címkézését hasonlította össze a 2020-as adatokkal a LichtBlick megbízásából.

Az E.ON kínálatában például az előző évben 56 százalék volt a zöldáram részesedése, míg az új címkézésben már csak 10 százalék. Az EnBW-nél 65-ről 23 százalékra, a Vattenfallnál 66-ról 17-re, az EWE-nél pedig 51-ről 19 százalékra esett a zöldáram aránya.

A Datteln IV szénerőmű a németországi Dattelnben 2020. május 29-én. Az Uniper korábbi anyavállalata, az E.ON düsseldorfi székhelyű áram- és gáztársaság fektette le az erőmű alapkövét 2007-ben. Környezetvédők többször tüntettek az erőmű megépítése ellen Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A szolgáltatóknak eddig is fel kellett tüntetniük, hogy mennyi zöldáramot vásárolnak, a zöldmutatójuk meghatározásakor pedig levonhatták a szén- és a nukleáris eredetű áram arányát, valamint a kilowattóránkénti szén-dioxid-kibocsátást. Ám ez a fajta kalkuláció nem adja meg a ténylegesen beszerzett és eladott zöldáram mennyiségét – emlékeztet rá a vg.hu a LichtBlick sajtóközleménye alapján.

Ezt a LichtBlick szóvivője, Ralph Kampwirth legális zöldmosásnak nevezte. 

A Hamburg Institut szerint a már megreformált címkézésen is lehet még javítani, az új előírás ugyanis csak a cégmixre, a szolgáltató teljes áramvásárlására vonatkozik, de az egyedi tarifák (termékmix) címkézésekor továbbra is a korábbi kalkuláció szerinti, legfeljebb 65 százalékos zöldarányt kell a szolgáltatóknak felmutatniuk.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam