2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell juttatni a fogyasztókhoz

Az Egyesült Államok célja, hogy 2050-re naperőművek segítségével állítsák elő az ország villamosenergia-szükségletének csaknem felét. De nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell azt juttatni az emberekhez. És ennél a pontnál merül fel az a probléma, amely jelenleg határt szab az energiaátmenet tempójának az USA-ban.

A Vox kisfilmje arra a jelenségre mutat rá, amely nagyon praktikusan hátráltatja az áramtermelés kizöldítését, és amelyet minél gyorsabban meg kell oldania az Államoknak. Nevezetesen, hogy nem lehet egyszerűen napelemeket vagy szélturbinákat telepíteni a kikapcsolt szén- vagy gázerőművek helyébe.

Ugyanis a megújuló energiaforrásokat az energiatermeléshez felhasználó erőműveket ott kell beüzemelni, ahol maga az energiaforrás rendelkezésre áll, tehát ahol sokat süt a nap, vagy mindig fúj a szél.

Ezek a területek viszont gyakran nagyon távol esnek az otthonukban a lámpát felkapcsoló, a gyárban a termelést végző vagy a városokban közlekedő emberektől. Azoktól a helyektől, ahol az áramra majd szükség lesz.

Miért nem áll készen az USA a tiszta energiára? Forrás: Vox/YouTube.com

Az áramot el kell szállítani onnan, ahol megtermelték, oda, ahol elhasználják. Az Egyesült Államoknak pedig a jelenleginél sokkal több nagyfeszültségű elektromos távvezetékre lesz szüksége.

A gigantikus oszlopok és vezetékrendszerek azonban sok további nehézséget is magukkal hoznak, komplikálva a helyzetet.

Hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie az USA-nak, azt foglalja össze a kevesebb mint 7 perces videó a Vox YouTube-csatornáján.

Neked ajánljuk
Ledolgozta első napját a világ leendő legnagyobb tengeri szélerőműve Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára A talált tárgyak titkos élete A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: YouTube.com/Vox
Vissza
Hírfolyam