2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyel vizeken termel majd zöldáramot a német energiakonszern

350 megawatt szélerőművi kapacitás megépítését vállalta a német RWE a lengyel partoknál, a Balti-tengeren. Úgy számolnak, hogy ez a termelőkapacitás a Lengyelország északnyugati részén fekvő Utska térségben évente mintegy 350 ezer háztartás számra elegendő áramot fog tudni biztosítani.

A német RWE energiakonszern Magyarországon mint áramszolgáltató (Elmű-Émász), illetve mint a Mátrai Erőmű korábbi tulajdonosa volt ismert. Most a Renewables Now portálon jelent meg a hír, miszerint a cég környezetvédelmi engedélyt kapott egy 350 megawattos szélerőműprojekthez, a turbinákat a Balti-tengerre, lengyel vizekre fogják telepíteni.

A FEW Baltic II elnevezés alatt futó beruházás során 25–44 tengeri (offshore) szélturbina telepítésére kerül majd sor.

A szélerőmű Ustka város közelében fog majd működni, az RWE pedig a város kikötőjét választotta ki a projektüzemeltetési, illetve karbantartási munkálatok bázisaként.

A 350 megawattos szélerőművi termelőkapacitás országos szinten nem sok. Magyarországon jelenleg ez a szám 329 megawatt – az érvényben lévő tiltó rendelkezések miatt (A kép illusztráció) Fotó: Waldemar Brandt fotója az Unsplash-en

Az RWE lengyel leányvállalata, a Baltic Trade & Invest Sp. Szczecin város regionális környezetvédelmi igazgatójának segítségével, kétéves hatásvizsgálat elvégzése után adta be az engedélykérelemhez a dokumentumokat. Ezt a kérelmet bírálták most el kedvező eredménnyel – részletezi a beruházásról beszámoló napi.hu

Az ustkai kikötői hatósággal már alá is írták az előzetes telekbérleti szerződést. A 350 megawattos szélerőmű évente mintegy 350 ezer lengyel háztartás számra elegendő áramot fog tudni megtermelni.

Lengyelországban a tervek szerint 2040-re 11 gigawatt offshore szélerőművi kapacitás működik majd. Ehhez 2030-ra 30 ezer, 2040-re 60 ezer főnyi új szakértő munkaerőre is szükség lesz. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam