2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Borzasztó állapotban vannak energetikailag a magyar ingatlanok

A Fit for 55 csomag részeként adta ki az Európai Unió az uniós épületállomány energetikai korszerűsítésére vonatkozó ambiciózus tervezetet. Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetője a Másfélfok sajtóklubján elemezte a javaslatokat, amelyeket a következő hónapokban a tagállamok is meg fognak vitatni.

„Az én véleményem szerint ez egy erős javaslatcsomag, jó kiindulási pontot jelent” – idézte Koritár Zsuzsanna szavait beszámolójában a 24.hu.

2019-ben az európai épületállomány a végső energiafelhasználás 43 százalékáért és a szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért volt felelős. Az állomány háromnegyede energetikailag elavult, a magyarországi lakóépületek fajlagos energiafogyasztása pedig a legmagasabbak között van Európában.

A klímacélok eléréséhez évi 100–130 ezer lakóingatlan energetikai mélyfelújítására lenne szükség hazánkban. Az ország az unió tagállamai közül a második legrosszabban teljesít fűtésmennyiség szempontjából.

A második Panelprogram keretében korszerűsített, hőszigetelt és átszínezett vasbeton lakótömb a főváros III. kerületében, a Lajos utcában Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Az épületenergetikai irányelv főbb elemei a következők:

  • a minimális energiateljesítményre vonatkozó szabályok bevezetése;
  • az épületekkel kapcsolatos új jövőkép kialakítása, a nulla kibocsátású épület mint cél;
  • a mélyfelújítás meghatározása;
  • épületfelújítási útlevelek bevezetése;
  • az épületfelújítási cselekvési tervek elkészítése.

A javaslatcsomag három nagy épületcsoportot különböztet meg (közintézmények, nem lakóépületek, valamint lakóépületek), és határidőket szab ezek energetikai felújítására.

Egy új energetikai skálát is bevezetnének, amely A-tól G szintig kategorizálná az épületeket. 2030-ig és 2033-ig az E–F osztályig kellene eljutni, majd 2040-re és 2050-re újabb célokat megfogalmazni.

A tagállamoknak az energetikai felújítási tervet a nemzeti energia- és klímaterv részeként kell majd benyújtaniuk az EU részére.

Az Európai Unió tehát megfogalmazta a követelményeket, kritériumokat, célokat és a határidőket – azt, hogy ezeket hogyan érik el, már a tagállamok feladata lesz kitalálni.

„Magyarországon hirtelen kell nagyot ugrani” – hangsúlyozta Koritár Zsuzsanna. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam