2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hidrogén nélkül elfelejthetjük a 2050-es klímasemlegességi célt

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára 2021. december 10-én a V4-ek parlamenti gazdasági bizottságainak videokonferenciáján kijelentette, hogy a hidrogénre is szükség lesz a klímacélok határidőig történő eléréséhez.

Az ITM államtitkára a hidrogénes technológiákról szólva felhívta rá a figyelmet, hogy a hidrogén nemcsak energiahordozó, hanem energiatároló is lehet, például segíthet a megújulók által termelt energia eltárolásában, ami ma még nagy kihívást jelent. A hidrogén segítségével az ország csökkenthetné az importfüggőségét is. 

Steiner emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány idén májusban megalkotta Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiáját, ezután pedig elkezdték a nemzeti hidrogéngazdaság kiépítését.

Ennek részeként elemezték a hidrogénértékláncot, hogy be tudják azonosítani azokat a területeket, amelyeken Magyarországnak versenyelőnye lehet 

tájékoztatott a konferenciahívás során elhangzottakról a Piac & Profit üzleti magazin online kiadása az MTI közleménye alapján.

A megújuló energia eltárolása ma még kihívás, de ebben is segíthet a hidrogén – Steiner Attila az ösküi napelempark ünnepélyes átadásán 2021-ben (A kép illusztráció) Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A stratégiában prioritásként határozták meg az innovációt, a közlekedést, valamint annak vizsgálatát, hogyan lehet a meglévő gázhálózatot a későbbiekben a hidrogén szállítására használni – tette hozzá az államtitkár.

Az a cél, hogy erős kompetenciaközpont jöjjön létre Magyarországon a hidrogénértéklánc mentén, valamint hogy az egyetemek és a kutatóhálózatok is álljanak készen a kihívásra.

Steiner Attila elmondta, szeretnék, ha minél több magyarországi kis- és középvállalkozás tudna integrálódni a hidrogénértékláncokba, valamint ha a hidrogéngazdaság háttériparának a kulcselemeit is ki tudnák építeni a régióban.

Most nagy lehetőség áll a V4-országok előtt

– mutatott rá Steiner.

Magyarország nyitott arra, hogy még szorosabban együttműködjön a V4-országokkal a hidrogéngazdaság kiépüléséhez szükséges kutatás-fejlesztés terén, a technológiák fejlesztésénél és gyártásánál

– jelentette ki az államtitkár.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam