2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ledolgozta első napját a világ leendő legnagyobb tengeri szélerőműve

A gázellátással kapcsolatosan tavaly felmerült problémákra és az előrejelzések szerint idén beköszöntő hideg téltől való félelemre reagálva már 2021 év végén munkára fogták a világ legnagyobbjának tervezett, de még építés alatt álló tengeri szélerőműpark már felállított turbináit.

A Nagy-Britannia keleti partjai mentén telepített Hornsea 2 szélturbinamezőn összesen 165, egyenként 8 megawatt villamos energiát termelő Siemens Gamesa szélturbina működik majd. Bár a tervezett turbináknak egyelőre csak egy része munkára fogható, az erőmű már a beüzemelés első napján el tudta látni a brit háztartások felét megújuló energiával.

A Hornsea 2 építése Forrás: Ørsted – World’s most sustainable energy company/YouTube.com

A brit partok melletti szélerőművet a dán Ørsted építi, amelynek első tengeri szélturbinamezője, a Hornsea 1 alig valamivel kisebb, mint a második ütemben épülő szélerőmű.

A Hornsea 2 a tervek szerint jövőre már teljes gőzzel működik, és mintegy 1,3 gigawattot tud majd megtermelni, ami 1,3 millió átlagos brit háztartás ellátására lesz elegendő. A két szélturbinamező együtt legalább 2,3 millió háztartás energiaszükségletét fogja fedezni 

számolt be róla a Qubit.hu tudományos portál az IFLScience cikke alapján.

A dán vállalat összesen 4 szélerőműparkot húz fel a szigetország keleti partjainál, ezek elengedhetetlen szerepet játszanak majd abban, hogy az Egyesült Királyság 2050-re teljesíthesse a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás elérésére tett vállalását.

A Hornsea 2 egy turbinája a levegőből Fotó: Ørsted/Media/Newsroom

Bár a Hornsea 2 a tengeri szélfarmok legnagyobbikának számít majd – legalábbis egy ideig –, szárazföldi testvérei között már most is akadnak jóval nagyobbak

– jegyzi meg a Qubit.hu.

A Belső-Mongóliában található, 2011 óta folyamatosan bővülő bayannuri erőmű (Bayannur Wulanyiligeng Wind Farm) például a világ egyik legnagyobb szélturbinaparkja, amely mintegy 760 ezer, más források szerint mintegy 890 ezer tonnával csökkenti a globális szén-dioxid-kibocsátást.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam