2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára

A koronavírus-járvány miatt megroggyantak a gyártási és szállítási láncok, ezért 2021 második felére 15-20 százalékkal emelkedett a napelemek ára. A folyamat szerencsére nem volt hosszú életű, az egyik meghatározó kínai gyártó már csökkenti az árait, és azzal számol, hogy ez az irány egész évben tartható marad.

A napelemeket gyártó Zhonghuan Semiconductor hosszú idő után négy hete tudta először lejjebb engedni az árait, és most ismét csökkentette napelemei többségének árát – adta hírül január 3-án, hétfőn a PV Magazine tavalyi év legutolsó napján megjelent cikke nyomán a napi.hu.

Drónnal készített felvétel egy napelemfarmról a kelet-kínai Csiangszu tartományban fekvő Szucsien város közelében 2021. december 10-én. Kína a világ legnagyobb napelemgyártójának számít Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

A G1 szabvány szerinti termékek (méretük: 158,75 milliméter) darabára december elejéhez képest ugyan csak 0,97 százalékkal ment lejjebb, de a G12 típusú termékek 7,8 százalékkal lettek olcsóbbak, valamint az M6-osok (méretük: 166 milliméter) ára is csökkent, igaz, csak 1 százalékkal – részletezte az árváltozást a gazdasági híroldal.

Az M12-esek (méretük: 218 milliméter) ára viszont emelkedett, ezekért jelenleg 7,9 százalékkal kell többet fizetni ennél a gyártónál, mint egy hónapja.

A Zhonghuan Semiconductor az árcsökkenést nyilvánosságra hozó bejelentésében nem említett gyártási kapacitással kapcsolatos problémákat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam