2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hol tart az EU, és hol Magyarország a megújulók terén?

Magyarországon 2020-ban 13,9 százalék volt a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya az összes energiafelhasználásban. Az EU-27 átlag 22,1 százalékra jött ki, a legrosszabbul Málta, a legjobban Svédország teljesített megújulók terén.

Az MTI Sajtóadatbank szerkesztősége az Eurostat adatai alapján oszlopdiagramon ábrázolta, 2020-ban hogy álltak az Európai Unió országai az energiaátmenettel, azaz hány százalék volt az egyes tagállamok enegiamixében a megújulók részaránya. 

Az ábráról tehát tagállamonként leolvasható, hogyan alakult a megújuló energiaforrások felhasználása az EU-országokban az összes energiafelhasználás tekintetében.

Megújuló energiaforrások felhasználása az EU-országokban 2020-ban Forrás: Eurostat/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Abban, hogy hogyan értelmezzük Magyarország eredményét, Major András szakíró elemzése nyújthat segítséget, amely a Portfolio.hu online gazdasági újság felületén jelent meg.

Major a gondolatmenetét azzal kezdi, miért is nehéz egyértelműen értékelni a helyzetet.

„A megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya 2020-ban a bruttó végső energiafogyasztásban 13,9 százalékra emelkedett a megelőző évi 12,6 százalékról, így Magyarország teljesítette a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló 2009/28/EK irányelv alapján 2020-ra kitűzött célt” 

– írja. A 2009-ben kijelölt 2020-as kötelező cél ugyanis 13 százalék volt, „de ezt az egykori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jegyzett, 2010 decemberében elfogadott Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben a kormány önkéntesen 14,65 százalékra növelte” – folytatja a szakíró. Ezt viszont nem sikerült elérni.

Napelempark a Veszprém megyei Öskün Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A megújulók részaránya volt már sokkal magasabb is Magyarországon, 2012-ben például a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya a bruttó végső energiafogyasztásban 15,5 százalékot tett ki, 2013-ban pedig 16 százalék fölé emelkedett.

A portfolio.hu által közölt cikkből arra is fény derül, miért probléma az, hogy hazánkban a biomassza számít a legjelentősebb megújuló energiaforrásnak, a biomassza-felhasználás nagy részét pedig a lakossági tűzifa-felhasználás teszi ki; valamint az is kiderül, mennyire számítanak ambiciózusnak Európában Magyarország megújulókkal kapcsolatos tervei.

A teljes szöveg ide kattintva olvasható.

Neked ajánljuk
Védett természeti területek Európában és Magyarországon (infografikák) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok Fordulat a Sajó ügyében 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam