2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU-ban fogyasztott villamos energia csaknem kétötöde megújulókból származott 2020-ban

Az Eurostat által közölt adatok alapján az unió országai bruttó villamosenergia-fogyasztásuk 37 százalékát fedezték megújuló energiaforrásokból 2020-ban, ez 3 százalékkal magasabb arány, mint 2019-ben. Az élmezőnyt Ausztria, Svédország és Dánia alkotja, hazánk viszont Ciprus és Málta társaságában sajnos csak sereghajtó.

Ausztriában és Svédországban a villamosenergia-felhasználás több mint háromnegyedét tették ki a megújulók, míg 50 százalék feletti részesedéssel szintén a legjobbak közé sorolható a 2020-as évet alapul véve Dánia, Portugália, Horvátország és Lettország.

Velük szemben óriási lemaradásban van Málta, Magyarország és Ciprus, ezekben az országokban a 10 százalékot is alig, vagy egyáltalán nem érte el a megújuló energiaforrások aránya a 2020-as bruttó villamosenergia-fogyasztásban.

Az arányok tehát regionálisan nagy eltérést mutatnak – írja a greendex.hu a Reuters cikke alapján.

Az előtérben korcsolyázók az Oresund-szorosban befagyott tengeren a svédországi Malmö elővárosánál, Bunkeflostrandnál. A háttérben szélturbinák sorakoznak Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson

De még az unió legjobbjai is lemaradásban vannak Norvégia és Izland mögött, ezek az országok ugyanis több megújuló energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak.

Ez az adottságaikon is múlik, Norvégia nagyon jelentős vízenergia-potenciállal, Izland pedig szinte végtelen geotermikus energiás lehetőségekkel rendelkezik – jegyezte meg a greendex.hu.

Az adatokból az is kiderül, hogy a megújulókon alapuló villamosenergia-termelés kétharmadát a víz- és szélenergia adta az Európai Unióban 2020-ban, a harmadik legnagyobb részarányú megújuló energiaforrás pedig a napenergia volt. Míg 2008-ban az unióban a napenergia az összes megújuló csupán 1 százalékát tette ki, addig 2020-ban már 14 százalékot.

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam