2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyobb környezeti terhelést és egészségügyi kockázatot jelentenek a gáztűzhelyek, mint eddig hittük

Világszerte egyre nagyobbra dagad a vita arról, menjenek vagy maradjanak-e a gáztűzhelyek és -kazánok a lakóépületekben. A Nemzetközi Energiaügynökség az egyik legutóbbi tanulmányában a gázkazánok ellen tette le a voksát, a gázipar szereplői természetesen a fosszilis tüzelőanyag megtartása mellett érvelnek.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a tavasszal nagy port kavart Net Zero by 2050 című tanulmányában azt a 400 lépést vette sorra, amelyekkel a szervezet szerint 2050-re globálisan elérhető volna a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás. Az IEA szerint 2025-től nem lenne szabad új, fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat értékesíteni.

Vagyis 3 és fél év múlva se gázbojlert, se gázcirkót, se pedig kondenzációs kazánt nem lehetne üzembe helyezni 

húzta alá a napi.hu a szabályozás bevezetésének realitását latolgató cikkében.

A gázkazánok és -tűzhelyek tiltása terén már sok lépést tettek világszerte. Ahogy a G7 felhívta rá a figyelmet: New Yorkban például 2023 decemberétől nem lehet majd olyan hétemeletesnél alacsonyabb új házat átadni, amelyben földgázt égetnek.

A gáz használatának tiltása a liberális vezetésű kaliforniai településekről indult évekkel ezelőtt, és mára már több államon átívelő, komoly mozgalommá fejlődött, többek között Boston, Denver és Seattle is hasonló úton jár már 

– részletezte a gazdasági hírportál.

Hóembert fényképez egy járókelő a New York-i Times Square-en Fotó: MTI/AP/Richard Drew

A The Washington Post nemrég ismertette egy kutatás eredményeit, amely szerint a gáztűzhelyek jóval nagyobb környezeti terhelést és egészségügyi kockázatot jelentenek, mint ahogyan eddig gondolták.

Az erősen üvegházhatású metánnak csak egy része ég el, a többi a légkörbe kerül, emellett a lakók egészségét romboló nitrogén-dioxid is keletkezik az égés során. Egy másik friss kutatás szerint ráadásul a gáztűzhelyek kikapcsolt állapotban is szivárogtatják a metánt.

A szakemberek már régóta a gáztűzhelyek lecserélésére biztatnak.

A gázipar szereplői a tiltás ellen érvelnek, szerintük a háztartások metánkibocsátása elenyésző mértékű a légkörbe kerülő összes metánhoz képest, emellett a földgáz kivezetésével megszűnne az amerikaiak választási lehetősége, ráadásul pont az olcsóbb energiahordozó esne ki. Amerikában jelenleg a háztartások több mint harmadában főznek gázzal.

Neked ajánljuk
Hogyan spórolhatsz a rezsin? Bécs leszámol a földgázzal Már nincs értelme a tiszta energiához vezető hídként tekinteni a földgázra Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam