2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemeket telepítenek a középületek tetejére Bécsben

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs a teljes áramfogyasztásának 10 százalékát napenergia segítségével fedezze. 2021-ben már sok üzemi épület tetejére napelem került, de a jövőben az iskolákra, uszodákra és hivatalokra is napelemeket telepítenek. 2022-ben 50 városi tulajdonban lévő középület kerül sorra.

Bécs városa még 2021 májusában döntött a napenergia felhasználásának támogatása mellett, hogy ezzel is közelebb kerülhessen klímacéljai megvalósításához – olvasható Bécs Város közleményében.

2025-re már ötször annyi áramot szeretnének a nap segítségével előállítani, mint 2020-ban.

Ezért Bécsben a beépítetlen területekre naperőműveket telepítenek. Erre nagyszerű példa a 2021-ben üzembe helyezett donaustadti naperőmű, ahol a panelek között juhok legelésznek, és a terület egy részén mezőgazdasági művelés is zajlik. A jelenleg Ausztria legnagyobb naperőművének számító létesítmény 4900 bécsi háztartást tud zöldárammal ellátni.

A donaustadti naperőműben a panelek között juhok legelésznek Fotó: © Wien Energie/Michael Horak

Emellett mostantól a város tulajdonában lévő középületeket is a fenntartható áramtermelés szolgálatába állítják, Bécs ennek érdekében a Wien Energie energiaszolgáltatóval kötött megállapodást. Eddig 270 ingatlant – iskolát, uszodát, kórházat vagy idősotthont – jelöltek ki a célra, az első ötvenre pedig még idén felkerülnek a napelemek.

2025-ig 50 megawatt összteljesítményű napelemet terveznek telepíteni a város középületeire.

A Wien Energie már 2021-ben is több középületen épített ki mini-naperőművet, például Bécs legújabb és legmodernebb kórháza, a Klinik Floridsdorf tetején is. Szintén 2021-ben kerültek napelemek a Manner és az Osztrák Autóklub wolkersdorfi épületeire.

A Manner gyárépületének tetejére telepített naperőmű Wolkersdorfban Fotó: © Manner/Bernhard Noll

2021 őszén az osztrák főváros energiaszolgáltatója a bécsi közlekedési vállalattal, a Wiener Liniennel írt alá együttműködési szerződést, ennek keretében a közlekedési vállalathoz tartozó épületekre – például metróállomásokra – szerelnek napelemeket.

A közlekedési vállalat több zöld projektet is visz, például zöld kerítések telepítésével is kísérleteznek, hogy ezek segítségével tegyék klíma- és környezetbarátabbá a metróépítéseket. Az első előnevelt zöld kerítésről korábban itt írtunk.

Neked ajánljuk
Bécs leszámol a földgázzal Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: eurocommpr.at
Vissza
Hírfolyam