2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meddig tart még, és mit okoz az áramárak erős ingadozása?

A Nemzetközi Energiaügynökség 2021-ben regisztrálta a valaha volt legnagyobb áramigény-növekedést, ami akár újabb háromévnyi áringadozást is eredményezhet – a rekordszintű erőművi károsanyag-kibocsátás mellett. Mindez súlyos következményeket róhat a fogyasztókra és a gazdaságokra.

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint a globális áramkereslet mintegy hat százalékkal nőtt 2021-ben a 2020-as értékhez képest. 

A szénerőművek termelése kilenc, a gázerőműveké kettő, az atomerőműveké pedig három és fél százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Vagyis több gazdaság is az olcsóbb, de szennyezőbb módokhoz tért vissza, hogy féken tartsa a megugró költségeket, de emiatt a globális energiatermelésből származó karbonkibocsátás hét százalékkal emelkedett, ami szintén történelmi csúcs.

Az áramárakban tapasztalt erős kiugrások az elmúlt időszak alatt sok háztartásnak és vállalkozásnak okoztak nehézséget világszerte, és fennáll a veszélye, hogy társadalmi és politikai feszültségek mozgatórugója lesz

– idézi a magyarnemzet.hu Fatih Birolt, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatóját.

Fotó: Pixabay/jplenio
Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam