2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Segítené a benzin árának emelése a zöldebb energiahasználatot?

Közgazdászok ajánlása szerint a hatalmas, globális méretű szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének egyik lehetséges megoldása a központilag szabályozott karbonár lenne, azonban a döntés nem egyszerű, hiszen rengeteg társadalmi és gazdasági kérdést is felvet.

A globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére számos közgazdász szerint az univerzális karbonár alkalmazása kínálja a legerősebb, leghatékonyabb, legkevésbé piactorzító szabályozói eszközt. Azonban vannak olyan faktorok, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni az esetleges árszabályozással kapcsolatban.

Fotó: Wikimedia Commons/Tomskyhaha 

Fontos, hogy milyen alternatívák állnak rendelkezésre, illetve ha a helyettesítés túl drágának bizonyul, akár az extrém magas kvótaár is viszonylag hatástalan maradhat. Jó példa lehet erre az autógyártás is: vajon mekkora ETS-kvótaár kellene ahhoz, hogy az autógyárak pusztán emiatt – tehát a saját kibocsátásuk költségei és az autóvásárlóik magasabb üzemanyagköltsége miatt – álljanak át villanyautók gyártására? Mindemellett az autók piacán egyelőre úgy tűnik, hogy a vásárlók többsége számára sem elsődleges szempont az üzemanyag-takarékosság vagy a kisebb környezetszennyezés.

A másik fontos probléma az univerzális karbonárazással kapcsolatban, hogy érzéketlen a jövedelmi egyenlőtlenségekre. Az a karbonár, ami mellett sokan úgy döntenek, hogy villanyautóra váltanak vagy kiépítik a hőszivattyús fűtést, az mások számára, akik nem tudják vállalni a fejlesztések kivitelezésével kapcsolatos költségeket, az energiaszegénység további súlyosbodását jelentheti. 

A problémát természetesen jó lenne különválasztani a jövedelemeloszlási, társadalompolitikai problémáktól, hiszen a kettő teljesen más eszközökkel oldható meg. Amíg azonban az energiaszegénység olyan extrém mértékű, mint most, addig hiába ideális eszköz a klímaátmenet szempontjából a karbonár, mégis csak korlátozottan alkalmazható.

Sürgető feladat lenne megoldást találni a kibocsátás csökkentésére, azonban jelen körülmények között mindenképpen alkalmazni kell a piaci árrendszeren kívüli, közvetlen szabályozói eszközöket is a karbonsemleges gazdasági működésre való sikeres átmenet érdekében.

Neked ajánljuk
A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam