2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha nincs víz, nincs vízenergia

Az éghajlatváltozás az egyik leginkább kiszámítható és stabil energiaforrást is veszélyezteti. A vízenergia kilátásait igencsak bizonytalanná teszi a klímaváltozás következtében fellépő csapadékhiány, a csapadékviszonyok módosulása, valamint az esőzések és a havazások rendszertelenebbé válása. 

Portugáliában a tavaly novemberben kezdődött aszályra tekintettel korlátozták a vízerőművek által villamos energia termelésére használható víz mennyiségét az ivóvízellátás biztosítása érdekében. A vízenergia-termelés többéves mélypontra süllyedt Németországban is, ami hozzájárult a villamosenergia-árak emelkedéséhez. Az alacsony folyóvízszintek mindemellett azon hagyományos erőművek számára is problémát jelenthetnek, amelyek hűtése vagy tüzelőanyaguk szállítása a folyó segítségével történik.

Az Európai Unió összesített megújuló áramtermelésének 2020-ban mintegy harmadát adta a vízenergia. Az ágazat kilátásai azonban a klímaváltozás miatt nem valami kedvezőek a következő évtizedekre: egyre több szélsőségesen vízhiányos időjárásra lehet számítani Európában, különösen a Mediterráneumban várhatók majd a korábbiaknál gyakoribb és hosszabb aszályos időszakok. 

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay/tuproyecto
Neked ajánljuk
Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Áder János a klímaváltozásról tartott előadást a révkomáromi diákoknak Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam