2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közeleg a napelemválság?

A napelemgyártás egyik legfontosabb alapanyaga az alumínium. Ennek előállítása azonban közel sem teljes mértékben környezetbarát, ami akár gyártási válságot is okozhat a jövőben, miközben a tiszta energia iránti igény folyamatosan növekszik.

A napelemek világszerte folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendenek, ami tiszta energiaforrásként jó hír a bolygónak, azonban az egyre növekvő igényeknek van egy megkerülhetetlen hátulütője:

2050-re a világ alumíniumszükségletének közel felét igényelheti a napelemek előállítása.

A készletek kifogyásától nem kell tartani, hiszen ez az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a Földön, azonban előállítása nem túl környezetbarát – amellett, hogy hatalmas energiaköltséggel jár, ebből kifolyólag rengeteg károsanyag-kibocsátást is eredményezhet.

Alumíniumkeret rögzítése a készülő napelem fotovoltaikus moduljához  Fotó: Wikimedia Commons/Nosferatu it

A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint 2050-re a napelemek fogják kiszolgálni a világ teljes villamosenergia-igényének durván egyharmadát, ennyi napelem előállításához pedig a jelenlegi alumíniumtermelés nagyjából 40 százalékára lesz szükség. Ez óriási gyártási feladatot jelent, ami viszont számos, esetenként ritka ásványi anyag iránt is növekedett keresletet teremt.

Kutatók szerint egyes napenergia-ütemezési tervek azt jósolják: a világnak 85-ször több napenergiára lesz szüksége a jelenleginél, hogy biztonságos szinten maradjon a globális felmelegedés. Ez azonban hatalmas teher lehet az alapanyag-előállítás szempontjából.

Szakértők azonban úgy vélik, van remény, hiszen az alumínium egy nagyon jól újrahasznosítható anyag. Az összes valaha előállított alumínium közel 75 százaléka még ma is használatban van. Ez azt jelenti, hogy újrahasznosítással jelentősen csökkenthető a napelemipar alumíniumfelhasználása miatt keletkező károsanyag-kibocsátás. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kialakítása, valamint az újrahasznosítással kapcsolatos környezetbarát protokoll szigorú alkalmazása.

Neked ajánljuk
Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Bécs leszámol a földgázzal A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam