2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vége az itthoni napelemboomnak?

Januárban egy éven belül harmadjára fordult elő, hogy az előző hónaphoz képest nem nőtt a nagy teljesítményű hazai naperőművek teljesítőképessége. Az okok között a koronavírus-járvány, a világszerte egyre erősebb klímapolitikai célok, valamint az egyik fő gyártó, Kína energiaválsága is szerepel.

A növekedés szünetelésének eredményeképpen az ipari méretű naperőművek beépített teljesítőképessége január végén továbbra is 1829,325 MW-ot tett ki a MAVIR adatai alapján, a 2021 végi értékkel megegyezően. A fentiek eredményeképpen az ipari méretű naperőművek hazai beépített teljesítőképességének bővülése a 2019-es rekordév óta lassul. Az akkori, több mint 600 MW-os kapacitásnövekedést 2020-ban 470, 2021-ben pedig valamivel több mint 420 MW-os bővülés követte.

Fotó: valentinrussanov/Getty Images

A 2021 májusában, novemberében, majd 2022 első hónapjában bekövetkezett fékezés kivételesnek számít a 2018 óta tartó lendületes kapacitásnövekedési időszakban, de egyáltalán nem nevezhető váratlannak.

A gondok – nem csak Magyarországon – összefüggenek a koronavírus-járvány, az azt követő gazdasági fellendülés, a világszerte egyre erősebb klímapolitikai célok, valamint a gyártást domináló Kína energiaválságának következményeivel.

Az elmúlt években látott magyarországi boom döcögőssé válása egyértelműen jelzi az iparágat világszerte sújtó globális ellátásilánc-problémáknak, a nyersanyagok és komponensek áremelkedésének, a panelhez jutási lehetőségek beszűkülésének, valamint a szállítási nehézségeknek a kedvezőtlen hatásait. A gondokat a naperőmű-beruházók igyekeznek a projektek átütemezésével, a munkálatok generálkivitelezési szakaszba történő koncentráltabb építőipari kivitelezésével kezelni, és ezzel a panelbeszállítás akár több hónapos csúszásait a kivitelezés fázisában behozni.

Az iparág várakozásai és reményei szerint 2022-ben a fenti gondok nagy része megoldódhat a gyártókapacitások bővítésének köszönhetően, és a napelemek piacán visszatérhet a 2021-ben megszakadt évtizedes csökkenő ártrend, ami a beruházási költségeket is ismét ereszkedő pályára állíthatja.

Neked ajánljuk
A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Bécs leszámol a földgázzal A fenntarthatatlan hulladékkezeléssel fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam