2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7600 kilométernyi tengerpartot hasznosítana szélenergia termelésére az RWE és a Tata Power

Óriásprojektbe vág az RWE – a német energiaipari óriás bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött az indiai Tata Powerrel a dél-ázsiai ország szélenergia-kapacitásának fejlesztésére, pontosabban tengeri szélerőműrendszer kiépítésére. Ami jót is tenne az erősen szennyezett ország levegőjének.

Indiának közel 7600 kilométernyi tengerpartja van, és az ország felségvizei energiatermelés szempontjából kiaknázatlan területnek számítanak. 2030-ig mintegy 30 gigawatt kapacitású off-shore szélpark telepítését tűzte ki célul az RWE és a Tata Power – írja a CNBC riportja alapján a vg.hu.

India jelenleg fosszilis üzemanyagokra támaszkodik, amelyek 59,8 százalékot tesznek ki az energiamixben. India a világ egyik legnagyobb szénfogyasztója, és a világ egyik legszennyezettebb ország is egyben.

Egy 2020 végén, a The Lancet Planetary Health című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 2019-ben a szennyezett levegő 1,67 millió ember halálát okozta az országban, ez az összes halálozás 18 százaléka volt.

A légszennyezés krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), légzőszervi gyulladásokat, tüdőrákot, szívbetegséget, stroke-ot, születési rendellenességeket, cukorbetegséget, valamint szürke hályogot okozott az indiai lakosság körében.

A szmogos Újdelhi 2020. október 16-án Fotó: MTI/AP/Altaf Qadri

Az indiai Megújuló Energia Minisztérium tehát indokoltan törekszik rá, hogy a megújuló energiás kapacitás 2030-ra elérje az 500 gigawattot Indiában.

„India lakosságának energiaszükséglete várhatóan közel a duplájára emelkedik a következő húsz évben. Ha megtagadjuk tőlük az energiát, azzal milliók életét vennénk el. A sikeres éghajlat-politikai intézkedésekhez megfelelő finanszírozásra van szükség, ehhez azonban a fejlett országoknak is teljesíteniük kell a pénzügyi kötelezettségüket, illetve biztosítaniuk a megfelelő technológiát”

– vélekedett erről Narenra Modi indiai miniszterelnök az Újdelhiben működő The Energy and Resources Institute (TERI) kutatóintézet által szervezett, online megtartott World Sustainable Development Summit 2022 keretében.

Neked ajánljuk
A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Országos naperőműboom várható A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam