2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több villamos energia származik megújuló forrásból hazánkban

A MEKH előzetes adati alapján a hazai bruttó villamosenergia-termelés 35 805 gigawattóra volt 2021-ben. Ez 2,5 százalékkal több az előző évihez képest. A megtermelt villamos energia 63,8 százaléka karbonsemleges forrásból származott. A teljes bruttó termelésben a napenergia aránya 10,6 százalék volt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal MTI-nek elküldött tájékoztatása szerint tavaly a belföldi villamosenergia-felhasználás az előző évhez képest 5,3 százalékkal emelkedett. A megtermelt villamos energia 63,8 százaléka szénsemleges forrásból, ezen belül 44,7 százaléka nukleáris, 19,2 százaléka pedig megújuló energiahordozóból származott – írta a 24.hu.

Naperőmű Pakson Fotó: MTI/Sóki Tamás

A megújuló forrásból termelt villamos energia mennyisége az előző évhez képest 24,2 százalékkal nőtt, a termelésben a megújuló energiaforrások 55,2 százalékát a napenergia, 25,9 százalékát a biomassza, 9,5 százalékát pedig a szélenergia biztosította.

A naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 3793 gigawattóra volt 2021-ben, ami 54,3 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A teljes bruttó termelésben a napenergia aránya 10,6 százalék volt. A fosszilis energiaforrások a bruttó villamosenergia-termelés 35,1 százalékát biztosították.

Neked ajánljuk
Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? A klímaváltozás lakhatási válságot hozott Ausztráliában Hogyan veheti fel a harcot egy város a kukában landoló élelmiszerekkel? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet!
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam