2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németország 2035-re teljesen száműzi a fosszilis energiahordozókat

Az új német kormány február 28-án, hétfőn bocsátotta a Reuters rendelkezésére azt a dokumentumot, amelyben megfogalmazták politikai céljaikat. Ezek szerint a német energiamixben a szél- és napenergia részaránya 2030-ra eléri a 80 százalékot, 2035-re pedig teljesen kivezetik a fosszilis energiahordozókat.

A most bejelentett új energetikai céloknak megfelelően módosították a megújuló energiaforrásokról szóló törvényt (EEG, Erneuerbare-Energien-Gesetz) is.

Korábban úgy fogalmaztak, hogy az energiaágazatnak „jóval 2040 előtt” fel kell hagynia a fosszilis energiahordozók használatával. Robert Habeck gazdasági és éghajlatváltozási miniszter az ütem felgyorsítását az Oroszországból származó fosszilis energiahordozóktól való függetlenedés kulcsfontosságú lépésének nevezte.

Az új dokumentum szerint a szárazföldi szélenergiás kapacitást 2030-ra megduplázzák, és eléri a 110 gigawattot. Az offshore szélenergiás kapacitás 2030-ra eléri a 30 gigawattot. A napenergiás kapacitás több mint háromszorosára, 200 gigawattra nő.

A gyors bővítés érekében törvényben kell rögzíteni, hogy mindez „nyomós közérdek és az energiaellátási biztonságot szolgálja” – írta az MTI.

Gőzoszlop tör a magasba az RWE német energetikai konszern barnaszénnel üzemelő Weissweiler erőművének hűtőtornyaiból Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az átallást elősegítendő a háztetőkre telepített napelemek támogatását Németországban meg fogják emelni. A magas villamosenergia-árak miatt az új naperőművek üzemeltetőinek extraprofitját az úgynevezett különbözeti szerződéseken keresztül kívánják érvényesíteni.

A német kormány törvénnyel biztosítja, hogy az eltörölt EEG-pótlék összege a fogyasztókhoz jusson, így egy átlagos háztartás évente mintegy 150 eurós költségtől mentesülhet. Júliustól az illetéket közvetlenül a szövetségi költségvetésből finanszírozzák majd.

Az ukrajnai háború miatt a német kormány arra is felkészül, hogy esetleg leállnak az orosz gáz- és olajszállítások. Ezért nem zárható ki teljesen, hogy az utolsó atomerőművek tovább termeljenek az év végére kitűzött leállási dátumoknál, és a szénből való kiszállás 2030-ra tervezett időpontja is megkérdőjeleződhet.

Az orosz importtól való függőséget a német miniszter szerint fel kell számolni, az energetikai átállást pedig európai szinten kell előmozdítani.

„A megújuló energiák elterjesztése nemzeti és európai biztonsági kérdés” 

– húzta alá Robert Habeck az uniós energiaügyi miniszterek rendkívüli ülése előtt.

Neked ajánljuk
Ezt lépik a németek az orosz gázimporttól való függetlenedésért A Stellantis hisz az autómegosztás jövőjében Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam