2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécs egyre közelebb merészkedik a földgáztól való végső búcsúhoz

Bécs 2040-re klímasemlegessé szeretne válni, ezért bővítették azon kerületek körét, amelyekben az új építésű lakásokban jellemzően már tilos az egyedi gázfűtés. A világon egyre nagyobb vita folyik a gázkazánok betiltásáról, mivel azok a környezetre és az emberi egészségre is ártalmasak.

Az osztrák fővárosban 2019-ben nyolc kerületben jelölték ki azokat a területeket, ahol az energiarendezési tervben szereplő szabályok szerint már csak hatékony, megújuló energiaforrásokon alapuló fűtési rendszerrel felszerelt lakóépületeket lehet átadni.

A bécsi közgyűlés most további öt kerületre terjesztette ki az energiarendezési tervben foglalt kötelezettségeket. Vagyis ezentúl a Belvárosban, Favoritenben, Simmeringben, Hietzingben és Liesingben is lesznek olyan részek, ahol az új építésű lakásokban már nem lehet földgázzal fűteni vagy vizet melegíteni – írta meg a napi.hu a város által kiadott közleményre hivatkozva.

„Világos a cél: 2040-re függetlenné akarunk válni a földgáztól. Most különösen jól látszik, milyen fontos, hogy megszüntessük a függőségünket a külföldről származó fosszilis energiahordozóktól. A függőség és a magas fűtési költségek elleni legjobb megoldás a megújuló energiára való átállás”

– idézte a gazdasági portál Bécs klímavédelmi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky szavait.

Járókelők a Friedensreich Hundertwasser osztrák építész, festő és filozófus által tervezett társasház előtt Bécs 3. kerületében, 2019. december 14-én (A kép illusztráció) Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ahhoz, hogy 2050-re elérhessük a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási értéket, 2025-től nem lenne szabad új fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat értékesíteni. Az érvelés szerint nemcsak a klímaváltozás megfékezése érdekében, hanem az emberek egészségének védelmében is hatékony lépés volna a tilalom: a zárt lakásokban az égéstermék belélegzése ugyanis árt a szervezetnek.

Az Európai Unió Fit for 55 elnevezésű klímavédelmi terve is próbálja visszaszorítani a gázfűtést és a gáztűzhelyek használatát. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság igyekszik kidolgozni olyan programokat, amelyek támogatják majd az európai lakóingatlanok energiahatékonysági fejlesztését.

Neked ajánljuk
Hogyan spórolhatsz a rezsin? Bécs leszámol a földgázzal Már nincs értelme a tiszta energiához vezető hídként tekinteni a földgázra Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam