2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Majdnem 5 százalékkal több áramot fogyasztottunk idén januárban, mint tavaly

2022. január 25-én az átviteli rendszerterhelés újabb rekordot döntött Magyarországon, 7396 megawattos szinttel. A hazai bruttó áramfogyasztás 4,6 százalékkal volt magasabb idén januárban az előző év azonos időszakához képest. Megérkezett a MEKH januári villamosenergia-piaci jelentése.

A hazai villamosenergia-kereslet annak ellenére nőtt, hogy az előző éveknél enyhébb volt a január 

– hangsúlyozta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI szerint.

A hazai termelés is magasabb volt a tavaly januárinál, mintegy 2,4 százalékkal, és közel felét, 47,7 százalékát nukleáris egységek biztosították – írta az MTI a jelentés alapján.

A nukleáris és a gázalapú egységek termelése stagnált, a megújulóenergia-termelők és az alkooperációkba tartozó kisebb egységek aggregált termelése viszont 18 százalékot nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest – részletezte a hivatal.

A képen a széntüzelésű Mátrai Erőmű látható 2021 novemberében (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Lehotka László

A többletkeresletet import fedezte, főként Szlovákia, Ausztria és Ukrajna felől. Szélerőművi termelésének köszönhetően Románia irányából is nettó importőr volt Magyarország. A Balkán vízerőművei viszont rosszul termeltek, így abba az irányba jelentős exportot könyvelhettünk el.

A szélsőséges decemberi áringadozások után a gázpiac némileg konszolidálódott januárban, így a havi átlagár a megawattóránkénti 248 euróról 205 euróra csökkent, és megszűntek az ártüskék – jelezte a MEKH. Viszont most hosszabb távon az árak emelkedésére lehet számítani.

A magyar lakosság a rögzített energiaárak miatt védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – emlékeztetett rá az energiahivatal.

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam