2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kártérítést kaphatnak a fukusimai atomkatasztrófa áldozatai

A japán legfelsőbb bíróság történelmi ítéletben kötelezte arra az állami energiavállalatot, hogy fizessen kártérítést a fukusimai lakosoknak a 2011-es atomerőmű-baleset megelőzésére szolgáló intézkedések elégtelensége miatt. Egy korábbi jelentés ugyanis ember okozta katasztrófának minősítette a fukusimai balesetet.

A japán legfelsőbb bíróság friss döntése értelmében a szigetország állami energetikai vállalatának, a Tokyo Electric Power Co.-nak (Tepco) 1,4 milliárd jen (több mint 4 milliárd forint) kártérítést kell fizetnie mintegy 3700 fukusimai lakosnak 

adta hírül az MTI értesüléseire támaszkodva a telex.hu.

A japán közszolgálati televízió szerint a felperesek egyenként 380 ezer jenre (több mint egymillió forintra) jogosultak. Az országban először hoztak ítéletet a 11 évvel ezelőtti földrengést és cunamit követő fukusimai atomkatasztrófa áldozatainak kártalanítása ügyében. A bíróság indoklása szerint a Tepco nem tett eleget azért, hogy megelőzze egy esetleges cunami hatásait.

A súlyosan megrongálódott Fukusima-1-es atomerőművet nézik riporterek a Tepco munkatársainak kíséretében a Fukusima prefektúrabeli Okuma városban 2012 májusában Fotó: MTI/EPA/Ohszumi Tomohiro

2012-ben a balesetet követő független bizottsági jelentés a katasztrófa fő okának egyértelműen az emberi felelőtlenséget jelölte meg. A jelentés szerint a Tepco és az állami ellenőrző hatóság alábecsülte a kockázatokat, és az üzemeltető alapvető biztonsági intézkedéseket sem tett meg.

A Tepco ellen több per is zajlik, 2022 januárjában például hat fukusimai lakos nyújtott be keresetet, akik azt állítják, pajzsmirigyrákjuk kapcsolatban áll a katasztrófát követő sugárzással. A felperesek összesen 616 millió jent (több mint 1,7 milliárd forintot) követelnek az energiavállalattól – hívta fel rá a figyelmet a hírportál cikke.

A fukusimai lakosok nemcsak az energiavállalatot, hanem a japán kormányt is beperelték, azt az ügyet a bíróság áprilisban tárgyalja.

Neked ajánljuk
Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam