2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Atomerőművek háború idején

Milyen fenyegetést jelent a háború az ukrán atomerőművekre? – tette fel a kérdést az index.hu hírportál március 8-i, keddi cikkében. Ukrajnában összesen öt nukleáris erőmű található, ezek közül a csernobili már évtizedek óta nem működik. A cikk az erőművek helyzetét, a kilátásokat, valamint a nemzetközi hangulatot vizsgálta.

Csernobil

A csernobili erőmű területén három működő reaktor maradt az 1986-ban történt nukleáris katasztrófát követően, ezeket 2000-ben állították le végleg. A balesetben sérült reaktort betonszarkofág fedi, 2016 óta pedig egy acélkupola is védi. A sugárszennyezett eszközöket, felszereléseket és a többi reaktor elhasznált fűtőanyagát szintén a helyszínen tárolják.

Az ágyúzás vagy a lánctalpak által felvert radioaktív izotópok miatt növekedhet a sugárzás, ahogy az meg is történt február 25-én, de ilyen esetben pár nap alatt leülepszik a por. Komolyabb problémát jelentett volna, ha a sértetlen reaktorokat éri találat, ezekben ugyanis évtizedek óta hűtik a nukleáris fűtőanyagot 

mutatott rá az index.hu.

Mivel az erőmű közel fekszik a belorusz határhoz, hamar áthaladt rajta a front, ugyanakkor aggasztó, hogy az oroszok túszaként ugyanaz a műszak dolgozik azóta is – húzta alá a hírportál.

A 2016. november 15-én közreadott képen éppen ráhelyezik az új, biztonságosabb védőburkot a csernobili atomerőműre november 14-én Fotó: MTI/EPA/EBRD Photostream

Zaporizzsja

Európa legnagyobb atomerőművét a helyi lakosság ellenállása miatt valamivel lassabban, de március 4-én szintén elfoglalta az orosz hadsereg. Ágyúzásuk következtében tűz ütött ki, amelynek oltása során az index.hu szerint az erőmű két dolgozója szenvedett sérüléseket, a tüzet sikerült eloltani.

A zaporizzsjai erőmű reaktoraiban nincs grafit, így nem gyulladhat úgy ki, mint 1986-ban a csernobili.

Mire az oroszok az atomerőműhöz értek, az ukrán irányítók már megkezdték a reaktorok leállítását, ami az üzemanyag több mint harmincórás hűtésével jár. A folyamatba akkor csúszhatna hiba, ha megszűnne az áramellátás, a hűtéshez ugyanis a vizet folyamatosan keringetni kell. Ha a hűtés ilyenkor leállna, a fukusimai erőműben történtekhez hasonló helyzet alakulhatna ki – részletezte a hírportál.

Dél-ukrajnai atomerőmű

Az oroszok által legközelebb elfoglalt ukrajnai nukleáris létesítmény a Kijevtől 350 kilométerre délre található dél-ukrajnai atomerőmű lehet. A dél-ukrajnai erőműben három VVER-1000 nyomott vizes reaktor dolgozik, ezek sem tartalmaznak grafitmoderátort.

Ezek a reaktorok húsz centiméter falvastagságú acéltartályokban működnek, amelyeket kívülről vasbeton vesz körbe, így a természeti katasztrófák és balesetek próbáját kiállnák. De mivel nem tüzérségi csapásokra tervezték őket, ilyesminek csak korlátozottan tudnak ellenállni 

– emlékeztetett rá az index.hu cikke.

Ha a dél-ukrajnai kiesik, marad a rivnei és a hmelnickiji erőmű. A rivnei atomerőmű a fehérorosz határtól 65 kilométerre, a hmelnickiji is csak 150 kilométerre található. Ha az áramellátás ellenőrzés alá vonása a stratégiai cél, ezek könnyebb célpontok, mint a dél-ukrajnai erőmű, ugyanakkor közel vannak a nyugati határokhoz.

2015. október 20-án készült kép a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműről Enerhodarban Fotó: MTI/AP

Plusz egy: Harkiv

A négy működő és egy nyugalmazott atomerőmű mellett a harkivi fizikai kutatóintézetben található kísérleti atomerőmű, amelyet kutatási célokra vagy izotópos orvosi kontrasztanyag előállítására használnak. Az oroszok ezt is tűz alá vették, de itt sem történt baleset – állapította meg az index.hu.

Aggodalom

A világ fizikusai és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is komoly veszélyre figyelmeztetnek, és sürgetik a feleket, hogy tárgyalásos úton biztosítsák a nukleáris létesítmények biztonságát.

Neked ajánljuk
Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam