2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A MOME magasra tette a lécet: ők akarnak lenni Magyarország első karbonsemleges egyeteme

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon. A zöld átállást az Innovációs és Technológiai Minisztérium is aktívan támogatja, amiről stratégiai megállapodást írtak alá a felek.

2022-től teljes tevékenységét a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezi a MOME, hogy működését tíz éven belül nettó karbonsemlegessé tegye. A zöld átállás az egyetem működésének minden területét érinti a hatékonyabb energiafogyasztástól a hulladék csökkentésén át a papírmentes adminisztráció bevezetéséig 

– áll az egyetem közleményében.

A MOME a campuson kívül megvalósuló klímavédelmi projektekben is aktívan szerepet vállal majd.

A zöld átállást az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatja, amiről stratégiai megállapodást írtak alá a felek 2022. március 8-án, kedden. Az egyezményben rögzítették, hogy együtt fognak dolgozni a fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési projektek elindításán és az ehhez fűződő pályázati tevékenységen, valamint más hazai felsőoktatási intézmények számára is elérhetővé kívánják tenni a jó gyakorlatokat.

A képen Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke; Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára; Fülöp József, a MOME rektora és Kun Zsuzsanna, a MOME vezérigazgatója látható Fotó: © Lakos Máté/MOME

„Azzal, hogy a MOME lesz hazánk első karbonsemleges egyeteme, annak az alapját teremtjük meg, hogy hitelesen szólhassunk hozzá a 21. század kihívásaihoz” 

– mondta az aláírást követően Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy egy olyan fontos és nívós egyetem, mint a MOME, rálépett a zöld útra, mert valljuk, hogy nemcsak az egyének, de a különböző – főleg oktatási – intézmények szintjén is szükség van a szemléletváltásra” – nyilatkozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. 

„A minisztérium minden segítséget meg fog adni ahhoz, hogy a szakmai tudás elsajátításához környezettudatosabb infrastruktúrával és látásmóddal járuljon hozzá” 

– jelentette ki az államtitkár. 

Neked ajánljuk
A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Tovább a forrásra: mome.hu
Vissza
Hírfolyam